ΤΙ ΕΧΩ ΠΕΙ

Εσμέν άπαντες Έλληνες

Εσμέν άπαντες Έλληνες
2018-11-05 09:52:00

Στους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας των Συλλόγου Φιλομούσων του Μοναστηρίου, η οποία ιδρύθηκε ως Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος, αλλά στη συνέχεια λόγω των αντιδράσεων πήρε την ονομασία «Ηρακλής», αφιέρωσε την ομιλία του στον Σύλλογο Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η ομιλία του κ. Ζέρβα ήταν το φανταστικό δελτίο ειδήσεων του Μοναστηρίου με όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας της πόλης, πολιτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, της 6ης Νοεμβρίου του 1912, της ημέρας που ο Οθωμανικός Στρατός εγκατέλειψε το Μοναστήρι και μπήκαν οι Σέρβοι. 

 Όπως υπενθύμισε στο κλείσιμο του δελτίου, “οι Μοναστηριώτες ήταν και παραμένουν Έλληνες όπου και αν βρίσκονται και όπως οι ίδιοι διεμήνυσαν στις Μεγάλες Δυνάμεις”:

 «…λαλούμεν ελληνιστί, βουλγαριστί, βλαχιστί, αλβανιστί αλλ’ ουδέν ήττον εσμέν άπαντες Έλληνες και ουδενί επιτρέπομεν ν’ αμφισβητεί προς ημάς τούτο.»

 “Η ιστορία και η κοινωνία του Μοναστηρίου, με συγκινούσε από μικρό παιδί, λόγω της καταγωγής του παππού μου, Πέτρου Ωρολογά”, είπε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πλήρη υποστήριξη του στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύλλογος να αναδείξει όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά πνευματικά κέντρα του Ελληνισμού.

 Ακολουθεί το “δελτίο ειδήσεων του Μοναστηρίου της 6ης Νοεμβρίου”, όπως το παρουσίασε ο κ. Ζέρβας.

 Κυρίες και κύριοι,

 Διακόπτουμε τη ροή των ειδήσεων για να σας μεταδώσουμε μια έκτακτη είδηση:

Χθες βράδυ έληξε η μάχη μεταξύ του τουρκικού και του σέρβικου πυροβολικού που κράτησε σχεδόν 3 μέρες έξω από το Μοναστήρι, πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού. Ο τουρκικός στρατός υποχώρησε και εγκαταλείπει τη πόλη. Οι Σέρβοι νικητές περιμένουν την Επιτροπή των αρχών της πόλης για να τους της παραδώσουν στην έξοδο προς την Περλεπέ.

 Έλληνες στρατιώτες που ήταν αιχμάλωτοι των Τούρκων έχουν ελευθερωθεί και βρίσκονται ασφαλείς στο Οικοτροφείο Μοναστηρίου.

 Επιτροπή υπό την προεδρεία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου πριν λίγο συνάντησε τον Σερβικό στρατό, που με επικεφαλής τον πρίγκιπα Αρσένιο Καραγεώργη, μπαίνει περήφανα και θριαμβευτικά στο Ελληνικό Μοναστήρι.

 Οι Σέρβοι αξιωματικοί μένουν έκπληκτοι καθώς αντικρίζουν μια πόλη ελληνική, μια πόλη ντυμένη στα γαλανόλευκα, που με συντριμμένη καρδιά δέχεται τους ελευθερωτές της από τους Τούρκους.

 Μεσημέρι Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 1912. 

 Το Μοναστήρι ανήκει στους Σέρβους.

 Οι Μοναστηριώτες ήταν και παραμένουν Έλληνες όπου και αν βρίσκονται και όπως οι ίδιοι διεμήνυσαν στις Μεγάλες Δυνάμεις: 

 «…λαλούμεν ελληνιστί, βουλγαριστί, βλαχιστί, αλβανιστί αλλ’ ουδέν ήττον εσμέν άπαντες Έλληνες και ουδενί επιτρέπομεν ν’ αμφισβητεί προς ημάς τούτο.»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ