Στο κτίριο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα μίλησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Σύνδεσμος Μοναστηριωτών & των πέριξ «Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ»
Παρουσίαση λευκώματος:
«Από τις όχθες του Υδραγώρα στην προκυμαία του Θερμαϊκού - Ένα ταξίδι εκατό χρόνων»
Το λεύκωμα του Συνδέσμου Μοναστηριωτών & των πέριξ «Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ» παρουσιάστηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου, στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο Αθηνών (κτίριο Παλιάς Βουλής) Η παρουσίαση του λευκώματος έγινε από τους κ.κ.:
- Ανδρέα Ζαΐμη, Πρόεδρο του Συλλόγου προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων
- Μιράντα Ξαφά, Οικονομολόγο
- Κωνσταντίνο Ζέρβα, Πολιτικό Μηχανικό - Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Θεσσαλονίκης
Ο Σύνδεσμος Μοναστηριωτών και των πέριξ «Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ» είναι το σωματείο που η ζωή και η δράση του άρχισε το 1913 στη Θεσσαλονίκη από τον ιδρυτή του, τον γιατρό Αριστοτέλη Ματλή, πρόσφυγα από το Μοναστήρι. Μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 και τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων το Μοναστήρι μένει έξω από το χάρτη της Ελλάδος και για τους Μοναστηριώτες αρχίζει ένας δεύτερος ξεριζωμός μετά το φευγιό τους από την Μοσχόπολη το 1770. 600 οικογένειες πήγαν στη Φλώρινα και 8.000 στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύνδεσμος, από την ημέρα της ίδρυσής του με την πολυποίκιλη δραστηριότητα που κρατάει ζωντανές τις μνήμες και γερούς τους δεσμούς των Μοναστηριωτών με την πατρική γη. Οι σελίδες του λευκώματος αποτελούν ένα ταξίδι μνήμης και περηφάνιας. Κάθε φωτογραφία και μια ιστορία και οι Μοναστηριώτες έχουν πολλά να διηγηθούν για διακρίσεις κι επιτυχίες στο εμπόριο, στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Είναι αξιοσημείωτη η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι πρόσφυγες Μοναστηριώτες έναντι των κατατρεγμένων συμπατριωτών τους, που παρα τις δυσοίωνες συνθήκες, όχι μόνο δεν έσβησε ο Πελαγονίτικος πολιτισμός αλλά συνέχισε, με κάθε κόστος, να καλλιεργεί την ελληνική γλώσσα και την ελληνική παιδεία μέχρι σήμερα.
Αν και μακρύς ο κατάλογος των επιφανών Μοναστηριών, ο κ. Ζέρβας κατά την παρουσίασή του έκανε ειδική αναφορά σε ορισμένους που η δράση τους ξεχώρισε στο χώρο του πολιτισμού και των τεχνών. Οι Αδελφοί Μανάκια ήταν οι πρώτοι κινηματογραφιστές της Ελλάδος και των Βαλκανίων. Οι μορφές του Γιώργου Σαγιαξή και του Πέτρου Κυριαζή ξεχώρισαν στην ποίηση Στη μουσική ξεχώρισαν οι:
- Δημήτρης Λάλλας συνθέτης και πιανίστας, μια από τις λαμπρότερες μουσικές προσωπικότητες της εποχής του (1848 – 1911). Μαθητής του Richard Wagner και στη συνεχεια καθηγητής του συνθέτη Αιμίλιου Ριάδη.
https://www.youtube.com/watch?v=Z9kgswwlzYM
- Μαργαρίτα Πέρρα, διαπρεπής ελληνίδα υψίφωνος με παγκόσμια φήμη (1908 – 1984)
https://www.youtube.com/watch?v=SSiRxZVEQsg
- Γιάννης Μάντακας, μουσικοπαιδαγωγός και μαέστρος χορωδιών (1934-1998) ιδρυτής της Χορωδίας του Α.Π.Θ.
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Ένα από τα σημαντικότερα άτομα που ξεχώρισαν στο χώρο του πολιτισμού είναι η Αλίκη Τέλλογλου – Ωρολογα. Δώρισε τη συλλογή έργων τέχνης (πάνω από 5.000 έργα κυρίως ζωγραφικής), καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο ΑΠΘ για την ίδρυση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ. Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη διεύθυνση: http://www.kzervas.gr/speech/omilia-konstantinou-zerva-stin-etisia-giorti-tis-orthodoxias-tou-sindesmou-monastirioton-ke-ton-perix-i-karteria-parousiasi-lefkomatos-apo-tis-ochthes-tou-idragora-stin-prokimea-to/ Φωτογραφίες από την παρουσίαση του Λευκώματος: