Ποιός Είμαι

Κωνσταντίνος Ζέρβας


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου ήταν ο Βασίλης Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και η μητέρα μου είναι η Λιλίκα Ζέρβα – Ωρολογά, φιλόλογος. Ο πατέρας μου είχε καταγωγή από το ιστορικό Σούλι, είχε συγγένεια με τον Ναπολέοντα Ζέρβα, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη ως μηχανικός και εργολάβος και ήταν ένας από τους δημιουργούς του ποδοσφαιρικού σταδίου του ΠΑΟΚ της Τούμπας. Υπήρξε μάλιστα πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ τη δεκαετία του 1960. Η πλευρά της μητέρας μου έλκει την καταγωγή της από το Μοναστήρι, ενώ ο προπάππους μου, Πέτρος Ωρολογάς, κοσμηματοπώλης - γεμολόγος, ήταν μακεδονομάχος από το Μοναστήρι και πέθανε στον Μακεδονικό Αγώνα. Η αδερφή της μητέρας μου και θεία μου, ήταν η Αλίκη Τέλλογλου η οποία μαζί με τον σύζυγο της Νέστορα, ίδρυσαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το 1972.

Αποφοίτησα από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως αριστούχος. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α. από το οποίο αποφοίτησα με βαθμό «άριστα».

Από το 1990, που ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία, ζω και εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.

Tην περίοδο 1994-1997 ήμουν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ και, ως τεχνικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου στο Φοίνικα και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του καλαθοσφαιρικού τμήματος που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2016 διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε συνέχεια της εκλογής μου ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία – Γ. Μπουτάρης» ανέλαβα, τον Ιανουάριο του 2011, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Από τότε ήμουν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων και δράσεων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», η διοργάνωση του «Green Party»κ.α.

Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Κ.Ο.Θ. έδωσε σειρά συναυλιών σε αστικούς και περιφερειακούς χώρους (πλατείες, γυμναστήρια, ανοικτά θέατρα) και προσέφερε τη μουσική της αρτιότητα σε ακροατές που δεν είχαν τριβή με την κλασσική και έντεχνη μουσική ενώ θεσπίσθηκε η διοργάνωση των τακτικών συναυλιών της Κ.Ο.Θ. στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δωρεάν παρακολούθηση για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβα καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Το Νοέμβριο του 2013 εκλέχτηκα μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 κέρδισα εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου διπλασιάζοντας τις ψήφους μου, και ανέλαβα, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ύστερα από διαφωνία με τον Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης, παραιτήθηκα από το αξίωμα του αντιδημάρχου.

Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήμουν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη – τιμητική θέση.

Το 2017 αποχώρησα από την παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και παρέμεινα Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 όταν ανακοίνωσα επίσημα την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2019 εκλέχτηκα ως ο 61ος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με ποσοστό 67%.

Παράλληλα με τη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, είμαι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών (CEMR), Αντιπρόεδρος του Φορεά Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης “Ο Άγιος Στυλιανός” και συμμετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Τέλος, έχω συγγράψει το βιβλίο «Λεύκες ή Χαμαίρωπες; Σκέψεις για τη Θεσσαλονίκη και την πολιτική» (2019).

Η πολιτική διαδρομή

1982

Αριστούχος απόφοιτος Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

1982 – 1987

Αριστούχος απόφοιτος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ

1987 – 1988

Μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ

1990

Έναρξη επαγγελματικής σταδιοδρομίας ως Πολιτικός Μηχανικός και Επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη

1994-1997

Αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ.

1993 – 1996

Υπεύθυνος τεχνικός σύμβουλος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου στο Φοίνικα

1993 – 1996

Υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του τμήματος μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ.

2010 – 2016

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

2010 – 2014

Εκλογή ως Δημοτικός Σύμβουλος

2011 – 2014

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων

2011 – 2014

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

2013 – 2015

Μόνιμος αναπληρωτής Δημάρχου Θεσσαλονίκης

2014 – 2015

Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης

2014 - 2019

Επανεκλογή ως Δημοτικός Σύμβουλος

2014 – 2015

Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού

2017

Αποχώρηση από την Δημοτική Παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»

2017

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης

2019

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με ποσοστό 67%