Δήμος Θεσσαλονίκης

Στα αδιάφορα έδρανα απαντάμε με προσωπική υπευθυνότητα και ουσιαστική αντιπολίτευση

Στα αδιάφορα έδρανα απαντάμε με προσωπική υπευθυνότητα και ουσιαστική αντιπολίτευση
Thu, 12 Jul 2018 12:53:27 +0000

Είναι λογικό να πιστεύετε ότι έχετε προσκληθεί σε μια ανακοίνωση συνδυασμού ή υποψηφιότητας δημάρχου. Φαίνεται είναι της μόδας τώρα τελευταία τα μαγαζιά «ανοίξαμε και σας περιμέναμε», αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τι εμπόρευμα θα έχουμε… Εμείς είμαστε οι «ξενέρωτοι» της υπόθεσης και θα μιλήσουμε για το Δήμο Θεσσαλονίκης και τα προβλήματά του. Τη δουλειά δηλαδή για την οποία μας εξέλεξε ο κόσμος. Θέλαμε να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση με τα Μέσα της πόλης, διότι χτυπάμε σε τοίχο κάθε φορά που προσπαθούμε να κινηθούμε στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διοίκηση εδώ και καιρό έχει σταματήσει να αφουγκράζεται ενώ κωφεύει σε όσες φωνές δεν συμβαδίζουν με το δικό της αφήγημα για το πόσο καλά πάνε τα πράγματα στην πόλη. Ταυτόχρονα αποφεύγει, καταψηφίζει και αποδοκιμάζει κάθε προσπάθεια συζήτησης στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου. Από το Γενάρη του 2017 όταν πάγωσε το αλάτι και παρέλυσε η πόλη έγινε προφανές στην πόλη και στους πολίτες της ότι αυτή η διοίκηση έχει και η ίδια παγώσει. Είναι βασικό να σταθούμε σε κάποιες ενέργειες ή ΜΗ ενέργειες τη διοίκησης. Όπως η μη έκδοση ψηφίσματος και συγκεκριμένης θέσης σε θέματα όπως η απλή αναλογική του Κλεισθένη. Οπως το σκοπιανό όπου Δήμος δεν βγήκε με μία συγκεκριμένη στάση αλλά σύρθηκε πίσω από μια κακή -εθνικά επιζήμια- επιλογή της κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο θέμα του ΟΑΣΘ όπου δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει με εκπρόσωπο στην καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Δεν θα μπορούσα να μη σταθώ στις αβελτηρίες, καθυστερήσεις και χρεώσεις που προκάλεσε δικές με το θέμα του μετρό στη Βενιζέλου με ηθικό αυτουργό το Γιάννη Μπουτάρη και μια μικρή παρέα. Όταν η διοίκηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα που προϋπολογισμού με 50% απορρόφηση του τεχνικού προγράμματος. Όταν παραχωρούνται υπηρεσίες και έργα σε ΜΚΟ. Όταν έχει καταρρεύσει η καθαριότητα. Όταν το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης εφαρμόζεται με μεγάλο κόστος και πενιχρά αποτελέσματα για το Δήμο και για τους δημότες. Όταν έχουν να γίνουν κρίσεις 10 χρόνια στο Δήμο και οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων γίνονται με καθαρά ευνοιοκρατικούς όρους.

 • Ως εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο και δη με την Πρωτοβουλία με προσβάλουν και με ενοχλούν κάποια πράγματα:
  • Με προσβάλλει λοιπόν που ο δήμαρχος δε συμμετέχει στα συμβούλια απέχει από την καθημερινότητα της πόλης.
  • Με ενοχλεί η εικόνα των άδειων εδράνων του Δημοτικού Συμβουλίου όπου βρισκόμαστε στο τέλος κάθε συζήτησης να συζητούνται τα σοβαρά θέματα με 7-8 αντιδήμαρχους και καμιά δεκαριά δημοτικοί σύμβουλοι.
  • Με ενοχλεί το γεγονός ότι ο Δήμος δανείζεται για να κάνει έργα αμφιβόλου αποτελέσματος όπως αυτό της πλατείας Ελευθερίας, ή των ασφαλτοστρώσεων βασικών οδών.
  • Με ενοχλεί η αναξιοκρατία στο δήμο που ξεκινάει από τις επιλογές των συμβούλων του Δημάρχου συνεχίζεται με τους αντιδημάρχους και φτάνει στις υπηρεσίες του Δήμου με τις τοποθετήσεις κάθε δημοτικού υπαλλήλου.
  • Και κυρίως με ενοχλεί ότι συζητάμε στη βάση της ατάκας, βγαλμένη από μια διεστραμμένη έννοια star system.

Η διοίκηση ταξιδεύει πολύ, έχει πολλή εξωστρέφεια, έφερε καινούριο αέρα που σε πολλές περιπτώσεις όμως είναι αέρας κοπανιστός ή μπόχας αν είσαι κοντά σε κάδους απορριμμάτων. Η διοίκηση είναι διαχρονικά με το γκουβέρνο αλλά δεν κυβερνά. Αποφασίσαμε λοιπόν, ελλείψει αντιπολίτευσης, να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις και ενέργειες με σκοπό να πιέσουμε προς μια κατεύθυνση λύσεων. Μπορείτε να μας πείτε ρομαντικούς, αλλά έχουμε ένα όραμα για την πόλη, ότι μέσω καλών πρακτικών και καινοτομίας, μπορεί να γίνει πόλη πρότυπο. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά, να υπάρχει διοίκηση! Προσωπικά, στα τέσσερα χρόνια της περιόδου που ήμουν στην διοίκηση και των τριών που είμαι απέναντι της κάνω τεκμηριωμένο έλεγχο και προτάσεις. Προσπαθώ να κρατώ είναι εποικοδομητικό ρόλο και σ’ αυτό συντείνουν οι παρεμβάσεις, η ορθογραφία μου και όποιες εκδηλώσεις έκανα όπως αυτή που φώναξα ένα νέο και πετυχημένο δήμαρχο αυτό των Τρικάλων για να μεταφέρει καλές πρακτικές κι αποτελέσματα για την πόλη μας. Είμαι εδώ, είμαστε εδώ να μιλάμε για θέματα της πόλης, είναι τόσο δύσκολα αλλά και τόσο εύκολα. Αυτό είναι το στοίχημα μου, μας για το επόμενο διάστημα. https://youtu.be/o3PqVJCSU7k


Video

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σχόλια