Δήμος Θεσσαλονίκης

Απάντηση Κωνσταντίνου Ζέρβα σε Στέλιο Αγγελούδη

Απάντηση Κωνσταντίνου Ζέρβα σε Στέλιο Αγγελούδη
2023-12-20 16:16:33

Επιτέλους ο εκλεγμένος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να υπογράψει ο ίδιος τους ισχυρισμούς του και έπαψε να κρύβεται πίσω από τα ανυπόγραφα και συκοφαντικά non papers, ή πίσω από spokesmen.

Του προτείνω να ξαναδιάβασει τη συνέντευξή μου που ο ίδιος ανέφερε και από τις 3.800 λέξεις της οποίας, αισθάνθηκε άνετα να σχολιάσει εκτενώς μόνο 4 λέξεις, που αφορούσαν... στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.

Επειδή όμως οι Θεσσαλονικείς δεν ενδιαφέρονται για τον «θλιβερό επίλογο» του Κωνσταντίνου Ζέρβα, αλλά αναμένουν από το νέο δήμαρχο κάτι περισσότερο από έναν ανασφαλή πρόλογο, θα επισημάνουμε απλώς κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που καλό θα είναι να έχουν όλοι υπόψη τους.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος κατηγορεί τα στελέχη της απερχόμενης διοίκησης ότι δεν υπερψήφισαν την αύξηση των δημοτικών τελών, για να μη μείνει ο Δήμος χωρίς προϋπολογισμό. Αποκρύπτει όμως, ότι:

α) Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη» χάρη στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, δεν ήταν αρκετοί για τη υπερψήφιση των τελών, ακόμα κι αν τα υπερψήφιζαν όλοι!

β) Τα στελέχη της επερχόμενης δικής του Διοίκησης που μετέχουν στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησαν από την απερχόμενη διοίκηση να εισηγηθεί την αύξηση των τελών -όπως πράξαμε- είτε απείχαν από την ψηφοφορία, είτε καταψήφισαν την εισήγηση.  

Τελικά ήθελε, ή δεν ήθελε ο νέος δήμαρχος την αύξηση των τελών και τον προϋπολογισμό;

Αν δεν τα ήθελε επειδή έχει δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα, θα έπρεπε να χαίρεται που δεν δεσμεύτηκε από μια αντίθετη απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Νόμος επιτρέπει στο νέο δήμαρχο και στη διοίκησή του να καταθέσουν δικό τους προϋπολογισμό από τις 2 Ιανουαρίου με ή χωρίς αύξηση τελών!

Αν τα ήθελε και αν η ψήφιση των τελών και του προϋπολογισμού χθες, ήταν η προϋπόθεση για να μην υπάρχουν «καθυστερήσεις και εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος της νέας δημοτικής αρχής», θα πρέπει να αναζητήσει εξηγήσεις και ευθύνες από τους συνεργάτες του που είχαν την ευκαιρία να τα υπερψηφίσουν και δεν το έκαναν. Και φυσικά μπορεί στην πρώτη μόλις εβδομάδα του Ιανουαρίου με την πλειοψηφία των 27 συμβούλων που θα διαθέτει, να υπερψηφίσει τα τέλη και τον προϋπολογισμό, που η διοίκηση μας έχει προετοιμάσει.

Όλα τα υπόλοιπα εντάσσονται στο θλιβερό πρελούδιο ενός δημάρχου που έχει κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές του Οκτωβρίου και έκτοτε συνεχίζει να κάνει... αντιπολίτευση στη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Τα στομφώδη περί «εκδίκησης Ζέρβα» είναι ανάξια σχολιασμού για την απερχόμενη διοίκηση που έχει προσφερθεί να βάλει πλάτη και έμπρακτα το αποδεικνύει, με την ελπίδα να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η ενδεχόμενη επιβάρυνση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, από αποφάσεις της Πολιτείας που φορτώνουν στον Δήμο νέες δαπάνες 14.360.000 ευρώ το 2024 και τις οποίες ο κ. Αγγελούδης εντέχνως παραβλέπει.

«Επικοινωνία» δεν είναι να ζητάς πόρους από την Πολιτεία. «Επικοινωνία» είναι τα αυτοκίνητα των αντιδημάρχων και τα νέα «διευθυντήρια» ως τίτλοι σε διαδικασίες αυτονόητες στη λειτουργία ενός Δήμου.

Τα περί ελλείμματος 20 εκατ. ευρώ, που από δήλωση σε δήλωση στελεχών της νέας διοίκησης γίνονται πότε 22 και πότε 15 ενώ προ εβδομάδων ξεκίνησαν από τα 4,5, καταδεικνύουν την ευκολία και την προχειρότητα με την οποία εκσφενδονίζονται νούμερα, για να δώσουν άλλοθι στις αναμενόμενες υπαναχωρήσεις της νέας Διοίκησης από τις εύκολες προεκλογικές της εξαγγελίες. Γι` αυτό άλλωστε, από την ημέρα της εκλογής του δεν επέλεξε την συναίνεση, δεν επέλεξε την συνεργασία με μένα δεν επέλεξε την συνεργασία μεταξύ μελλοντικών και απερχόμενων αντιδημάρχων, αλλά τη διαρκή διασπορά ψευδών πάνω στα οποία οικοδομεί το ύφος και το ήθος της νέας εξουσίας.

Οι λεονταρισμοί περί διενέργειας «πλήρους διαχειριστικού και νομικού ελέγχου» είναι άλλη μια έμμεση παραδοχή του νέου Δημάρχου, πως έχει ανάγκη και σκοπεύει να συνεχίσει την αντιπολίτευση στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, μέχρι να βρει σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ελέγχεται κάθε χρόνο από Ανεξάρτητο Ορκωτό Ελεγκτή, του αναγνωρίζω το δικαίωμα να πράξει όπως επιθυμεί.

Αλλά στους πολίτες που έχουν επιλέξει τον Δήμαρχό τους, ας πάψει να επαναλαμβάνει όσα έκανε ή δεν έκανε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ας αρχίσει κάποτε να περιγράφει τι θα κάνει ο ίδιος.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ