Δήμος Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Θεσσαλονίκης - Το πηγάδι της «καμένης γης» είναι ρηχό και κρύβει εκπλήξεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Θεσσαλονίκης - Το πηγάδι της «καμένης γης» είναι ρηχό και κρύβει εκπλήξεις
2024-01-18 18:05:52

Η σημερινή συνέντευξη τύπου του Νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης, δεν προσέθεσε τίποτα νεότερο στα στρεβλά υβρίδια αλήθειας/ψεύδους που εδώ και 2-3 μήνες διακινούνται μέσω non papers και “διαρροών”.

Συμφωνούμε πως η προηγούμενη Διοίκηση κρίθηκε από τους πολίτες και πως η νέα Διοίκηση δικαιούται πίστωση χρόνου σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Δεν πρόκειται ωστόσο να γίνουμε βουβοί συνεργοί στο προφανές σχέδιο της νέας Διοίκησης: να πετάξει στο... πηγάδι της “καμένης γης” τα προεκλογικά μεγάλα λόγια, ενώ παράλληλα θα οικειοποιείται κάθε θετική παρακαταθήκη, όπως έργα και αποφάσεις ήδη μπαίνουν σε φάση αξιοποίησης και υλοποίησης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ή ακόμα και ολοκληρωμένη δημοπράτηση από την προηγούμενη διοίκηση.

Στα επί μέρους:

Αντί να μιλά για τα «ανοίγματα» στα ανταποδοτικά τέλη ο Δήμαρχος, ας υποστηρίξει ευθέως ότι δεν συμφωνεί με τη στήριξη της κοινωνίας έναντι των -συνεχιζόμενων έως σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας – επιπτώσεων της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης των προηγουμένων ετών, μέσω της μείωσης δημοτικών τελών που αποφάσισε και εφάρμοσε η Διοίκηση Ζέρβα.

Το έχουμε επαναλάβει. Ο ρόλος του Δήμου είναι να στηρίζει την κοινωνία και όχι να παράγει κέρδη. Συνειδητά η Διοίκηση Ζέρβα στήριξε την κοινωνία μειώνοντας τα βάρη της κατά 50.000.000 ευρώ, σε μια εποχή που η ίδια η Κυβέρνηση επιβάρυνε τους κρατικούς προϋπολογισμούς για να ενισχύσει οριζόντια τους Έλληνες, χωρίς φυσικά ουδείς να την ψέγει για την απόφαση αυτή.

Και το κοινωνικό αυτό μέρισμα αποδόθηκε χωρίς να υστερήσει ο Δήμος, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό,  ή στην τουριστική προβολή, εκτός αν το μέτρο σύγκρισης κάποιων είναι οι «ολυμπιακές» σπατάλες του 2004!

Για την επικείμενη αύξηση των Δημοτικών Τελών ο Δήμαρχος επανέλαβε τον εαυτό του και τους συνεργάτες του, χωρίς να απαντά στα εξής:

·         Όταν τον Δεκέμβριο ο νυν Αντιδήμαρχος Βασίλης Γάκης ζητούσε επιτακτικά να προχωρήσει η αύξηση των Δημοτικών Τελών εξέφραζε τον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο, ή ενεργούσε ερήμην του;

·         Ο Δήμαρχος που κατηγορεί τους συμβούλους της πρώην Διοίκησης ότι δεν υπερψήφισαν την αύξηση των τελών -επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τη θεωρεί αναγκαία- τι έχει να πει αντίστοιχα για τους δικούς του Δημοτικούς Συμβούλους που ως μέλη του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπερψήφισαν την αύξηση στη σχετική συνεδρίαση;

·         Με τίνος παρέμβαση άλλαξε μέσα σε λίγα 24ωρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης την αρχική της απόφαση απόρριψης της αύξησης των δημοτικών τελών κατά 35%, με Ορθή Επανάληψη που εγκρίνει την αύξηση;

·         Εκείνοι που παρενέβησαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να εγκριθεί με Ορθή Επανάληψη η αύξηση δημοτικών τελών, ακόμα χωρίς τις μειώσεις για τις ευαίσθητες ομάδες - ώστε να αποφύγουν αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους να εισηγηθούν την αύξηση οι ίδιοι - γιατί δεν εισάγουν άμεσα την μείωση των τελών για τις ευαίσθητες ομάδες προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου προφανώς θα υπερψηφιστεί ομόφωνα;

·         Θα υποστηρίξει η νέα Διοίκηση το επίσημο αίτημα έκτακτης ενίσχυσης του Δήμου Θεσσαλονίκης από την Πολιτεία, όπως το διατύπωσε τον Δεκέμβριο η Διοίκηση Ζέρβα, ή θα επαναπαυθεί στα επικοινωνιακά προφορικά αιτήματα στο Μέγαρο Μαξίμου εφαρμόζοντας άμεσα τον δήθεν “ανύπαρκτο” Προϋπολογισμό Ζέρβα που εισάγει άρον-άρον προς ψήφιση στη Δημοτική Επιτροπή με την έγκριση της αύξησης τελών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;

Προφανώς δεν πρόκειται να προσβάλλουμε την έγκριση της Αποκεντρωμένης, επί μιας αύξησης που εμείς εισηγηθήκαμε, όχι επειδή δεν έπρεπε να τα μειώσουμε, αλλά επειδή δημιουργούνται νέα βάρη από τις αποφάσεις της Πολιτείας (τέλη ταφής απορριμμάτων, αυξήσεις μσθοδοσίας, κατάργηση νομικών προσώπων των δήμων, κλπ).

Πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προσκόμματα στη λειτουργία του Δήμου, ούτε να εμποδίσουμε την πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει στο ξεκίνημά της η νέα Διοίκηση. Αλλά όπως προαναφέραμε, η προηγούμενη Διοίκηση ανέλαβε τις ευθύνες των επιλογών της και η νέα Διοίκηση θα πρέπει να μην αποκρύπτει την ευθύνη δικών της επιλογών, τώρα ή στο μέλλον.

Όπως για παράδειγμα στο θέμα των εκκρεμών δηλώσεων μη ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών μέτρων και στο θέμα του δήθεν κινδύνου διαγραφής οφειλών αν δεν θα βεβαιωθούν ως… το τέλος του 2024, δηλαδή σε έναν χρόνο από σήμερα! Προφανώς αυτές οι παρατηρήσεις δεν απευθύνονται στην προηγούμενη Διοίκηση, αλλά στους επικεφαλής των Υπηρεσιών που καλούνται -ηρωικά ενίοτε- να διεκπεραιώσουν όγκο δουλειάς με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς.

Το προσωπικό των εν λόγω υπηρεσιών ενισχύθηκε με έκτακτες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Διοίκηση Ζέρβα, σε αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παραχώρησε την περίοδο της κρίσης Covid το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, για τη Διοίκηση του κ. Αγγελούδη να ζητήσει και να επιτύχει τη θεαματική αύξηση των επιδόσεων των Υπηρεσιών. Αλλά να θυμάται αυτόν τον στόχο, στο τέλος του έτους, που θα ξαναμετρηθούν τα έως τότε ανείσπρακτα και να τα αναφέρει ξανά ως αποτελέσματα της αιρετής Διοίκησης.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα της καθαριότητας και την «πολιορκία των σκουπιδιών» που ανέφερε ο νέος Δήμαρχος, θα συμφωνήσουμε ότι η πόλη και η απελθούσα Διοίκηση τελούσε υπό «πολιορκία» επί μήνες, αλλά θα θυμίσουμε ότι… το πηγάδι της «καμένης γης» είναι ρηχό και μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις. Παράδειγμα:

·         Βρίσκει 100 νέους εργαζόμενους και παραλαμβάνει δεκάδες νέα οχήματα η Διοίκηση Αγγελούδη, χάρη σε ενέργειες της Διοίκησης Ζέρβα που ολοκλήρωσε τις σχετικές προμήθειες του προηγούμενους μήνες και τις προσλήψεις τον Δεκέμβριο; Ναι ή Όχι;

·         Για την μαζική αδειοδότηση του προσωπικού στις γιορτές παρά τη σχετική ένσταση του απερχόμενου τότε Αντιδημάρχου, ο Εισαγγελέας -που πολύ καλώς ερευνά το θέμα- θα πρέπει να συνεκτιμήσει το σχετικό αίτημα που μετέφερε στην Υπηρεσία η συνεργάτιδά του νεοεκλεγμένου Δημάρχου;

·         Τα μηχανήματα και ο ατομικός εξοπλισμός που πολύ σωστά χρησιμοποιούνται μετά την Πρωτοχρονιά στον σταδιακό καθαρισμό της πόλης, είναι ... χαλασμένα μηχανήματα που ξαφνικά επιδιορθώθηκαν και εξοπλισμός που ξαφνικά “ανακαλύφθηκε”, ή έπαιξαν κάποιον ρόλο στον παροπλισμό τους κατά την προηγούμενη περίοδο συνδικαλιστές που συχνά συνόδευαν το νέο Δήμαρχο στην προεκλογική του εκστρατεία;

Δεν περιμένουμε να δοθούν ειλικρινείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτουμε. Κάθε σκεπτόμενος πολίτης όμως, μπορεί να αντιληφθεί την αλήθεια που εμπεριέχουν.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ