Συνεντεύξεις

Δηλώνω παρών για τη Θεσσαλονίκη

Δηλώνω παρών για τη Θεσσαλονίκη
2018-09-06 08:58:50

Το 2015 ήσασταν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και είστε και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος με έντονη κινητικότητα ενόψει των επόμενων εκλογών; Κεντρική πολιτική σκηνή ή αυτοδιοίκηση;

Δεν τίθεται θέμα, αυτοδιοίκηση ξεκάθαρα. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι ασχολούμαι, για πολλά χρόνια τώρα, με τα προβλήματα της πόλης, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και κυρίως τεκμηριωμένες προτάσεις.

Το ίδιο έκανα και την περίοδο που ήμουν αντιδήμαρχος. Η εμπειρία μου στις θέσεις διοίκησης, με δίδαξε ότι ο πολίτης θέλει πράξη. Θέλει ρεαλιστική περιγραφή της λύσης που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και όχι θεωρίες που απλώς χαϊδεύουν αυτιά. Αυτά κουράσανε και περάσανε... Ο κόσμος ζητά ένα συγκροτημένο και υλοποιήσιμο λόγο για τα προβλήματα της καθημερινότητας του, της ποιότητας της ζωής του.

Γι αυτό αγωνίζομαι και εισπράττω, πιστεύω, θετικά λόγια, κάτι ιδιαίτερα τιμητικό και σημαντικό για μένα.

Όσον αφορά τη συμμετοχή μου στις εθνικές εκλογές, το 2015 ήμουν σε τιμητική μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η απόφαση μου αυτή σηματοδότησε την ανάγκη για συνεργασία, και κυρίως σταθερότητα ώστε η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα, την οποία έκτοτε έχουμε χάσει και ακόμη την αναζητούμε.

 

Τι σηματοδοτεί η αποκαλούμενη “Κίνηση των Έξι” στο Δημοτικό Συμβούλιο; Εκτός από την αντιπολίτευση στη διοίκηση του Δήμου, μπορεί να εκφραστεί και στις δημοτικές εκλογές του 2019 με μια ενιαία υποψηφιότητα;

Από το χειμώνα του 2017 όταν πάγωσε το αλάτι και παρέλυσε η πόλη, οι πολίτες αντιλήφθηκαν ότι μαζί του πάγωσε και η διοίκηση. Η διοίκηση είναι με το γκουβέρνο, όπως λέει ο κ. Δήμαρχος, αλλά δεν μπορεί να…κυβερνήσει!

Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ένας δήμος στους δημότες του.

Ενώ παράλληλα έχουμε έλλειμμα στην μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση. Οι δημοτικές παρατάξεις του 2014 έχουν πλήρως παρακμάσει.

Αυτή η κίνηση λοιπόν σηματοδοτεί υπευθυνότητα και αγωνία για όλα τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης, στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβούλιου. Έξι δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικούς χώρους, με γνώση όμως των θεμάτων και με εποικοδομητικές προτάσεις, παρουσιάζουνε πάντα τεκμηριωμένη κριτική και εφαρμόσιμες θέσεις.

Το πού θα οδηγήσει αυτή η «κίνηση», όπως την αποκαλείτε, αλλά και όλη η κινητικότητα για τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

 

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει και να μην έχει ένας υποψήφιος Δήμαρχος;

Βασικό χαρακτηριστικό ενός υποψήφιου Δημάρχου είναι η σταθερή στόχευση στα καθημερινά προβλήματα της πόλης και η επίλυση τους.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει άριστη γνώση των θεμάτων. Ως αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δημάρχου έμαθα πολλά, έλυσα πολλά και γνωρίζω ότι θα μπορούσα να κάνω ακόμα περισσότερα. Χρειάζεται επίσης πολλή δουλειά, επιλογή άξιων συνεργατών, αλλά και συνεργασία με τα στελέχη του Δήμου, και με το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, που εμπλέκεται στην επίλυση των προβλημάτων. Επίσης καθημερινή και ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους και τους φορείς της πόλης.

Η ατάκα, η λογική του star system, η ψευδαίσθηση υπεροχής είναι χαρακτηριστικά που μας έβλαψαν αποδεδειγμένα στο πρόσφατο παρελθόν. Ο πολίτης κουράστηκε από τις επικοινωνιακού τύπου εξυπνάδες, θέλει να νιώσει πως οι δημοτικοί του άρχοντες ασχολούνται σοβαρά μαζί του, και με τα προβλήματα του. Δεν είμαστε εδώ για πρωτοσέλιδα, αλλά για να βρίσκουμε άμεσες και σοβαρές λύσεις.

 

Ήδη εκδηλώνεται κινητικότητα στα δημοτικά πράγματα. Εσείς θα δηλώσετε “παρών” ως επικεφαλής μιας νέας δημοτικής κίνησης-πρωτοβουλίας το 2019; Βλέπετε τον εαυτό σας πως πληρεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά ως υποψηφίου Δημάρχου;

Θα δηλώσω παρών, όπως δηλώνω παρών όλη μου τη ζωή για τη Θεσσαλονίκη. Από ποιο πόστο θα φανεί σύντομα. Το ποιος πληρεί τα χαρακτηριστικά του ικανού Δημάρχου μπορεί να κριθεί μόνο από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει για τον εαυτό του, όμωςεν τέλει οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν και αυτοί που κρίνουν.

 

Αν καταρτίζατε ένα πρόγραμμα “100 ημερών” για τη Θεσσαλονίκη, τι θα περιελάμβανε και πως θα πείθατε πως μπορεί να υλοποιηθεί;

Άλλοι θέλουν να είναι Δήμαρχοι μέχρι τα 100, εσείς με ρωτάτε για πρόγραμμα 100 ημερών, έχει κάτι μαγικό αυτός ο αριθμός;

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και λιγότερο σταριλίκι, περισσότερη πρόγραμμα και λιγότερος «χαβαλές». Καθημερινά αναδεικνύω τα προβλήματα της πόλης και προτείνω εφαρμόσιμες και άμεσες λύσεις. Η πόλη έχει μείνει πολύ πίσω στην καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την ασφάλεια, την ποιότητα του ελεύθερου χώρου και τη συντήρηση του δημόσιου χώρου. Σίγουρα στις πρώτες 100 μέρες προφανώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά στα επόμενα 4 χρόνια μπορεί να βελτιωθούν πολλά. Ο πολίτης αλλά κι ο επισκέπτης της πόλης πρέπει να νιώσουν ότι δημοτική αρχή και δημοτικοί υπάλληλοι δουλεύουν νυχθημερόν για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σχόλια