Δημοσιεύματα

Ταξίδι στο χρόνο με τη ΔΕΘ: Οι «μεγάλες» προσωπικότητες

Ταξίδι στο χρόνο με τη ΔΕΘ: Οι «μεγάλες» προσωπικότητες
2018-09-09 10:08:04

«Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφτεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας» έγραφε τοπική εφημερίδα διαφημίζοντας την 1η ΔΕΘ ΤΟ 1926. Ήταν η εποχή που η Nestle μοίραζε δωρεάν γάλα στους επισκέπτες, που στη συνέχεια μπορούσαν να απολαύσουν ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας στην τιμή της μίας δραχμής, ακούγοντας…ραδιόφωνο αφού ο ραδιοηλεκτρολόγος Χρήστος Τσιγγιρίδης ξεκίνησε τη λειτουργία του Πρώτου Ραδιοσταθμού Θεσσαλονίκης.

Με την πρωτοπορία στο dnaτης, η Έκθεση εξελίχθηκε σε παγκόσμιο γεγονός που έσπευσαν να χαιρετίσουν «μεγάλες» προσωπικότητες.

Βασιλείς, πολιτικοί διεθνούς κύρους, καλλιτέχνες, επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος και διάσημοι αστέρες έχουν περπατήσει στους εκθεσιακούς διαδρόμους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης διαφημίζοντας με τη λάμψη τους την πόλη μας.

Τα πρώτα χρόνια:Από το Βενιζέλο μέχρι την Χιτλερική Γερμανία

Η πρώτη έκθεση Θεσσαλονίκης το 1926 κράτησε 15 ημέρες και είχε 2 επίσημες κρατικές συμμετοχές, αυτές της Βουλγαρίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Τον τρίτο χρόνο της έκθεσης,το 1928 είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τη ΔΕΘ:ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάει Βελιγράδι μέσω…Θεσσαλονίκης και στο περίπτερο της ταπητουργίας, οι Έλληνες πρόσφυγες ταπητουργοί τού δωρίζουν ένα χαλί.

Η χιτλερική Γερμανίασυμμετέχει επίσημα και αυτή το 1940 - την παρουσία της είχε προϋπαντήσει η σημαία της Σβάστικας που κυμάτιζε 2 χρόνια νωρίτερα στην είσοδο της Έκθεσης. Τον Σεπτέμβριο του 1940 ο Γερμανός Πρόξενος μιλούσε με εγκωμιαστικά λόγια για την Ελλάδα λίγες μέρες πριν ακουστεί το «Όχι» της 28ηςΟκτωβρίου. Αργότερα, και με την αποχώρησή τους από την πόλη, οι Γερμανοί ανατίναξαν το κτίριο της ΔΕΘ κι έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις της.

Πολλά χρόνια μετά, στη μεταπολεμική Ελλάδα, το 1957 ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τυχαίνει εντυπωσιακής υποδοχής από τους… κινέζους με παραδοσιακές κροτίδεςκαι τους Αμερικάνους που ψήνουν κοτόπουλο σε ηλεκτρικό μαγειρείο που φορτίζει με ηλιακή ενέργεια..

Οι λαμπερές δεκαετίες ’60 και ’70: Τα μοντέλα, οι αστροναύτες και το ΝΑΤΟ

Την εποχή των λουλουδιών και της… διαστημικής αποστολής στο φεγγάρι τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν πολιτικοί, καλλιτέχνες ακόμη και αστροναύτες.

Ο αντιπρόεδρος - τότε και πρόεδρος σε 1 περίπου χρόνο μετά τη δολοφονία Κένεντι - των Η.Π.Α. Lyndon Johnson εγκαινίασε με εντυπωσιακό τρόπο το περίπτερο της Δ.Ε.Θ. ανάβοντας την «φλόγα της ελευθερίας» στην κορυφή ενός μικρού πύργου ύψους 13 μέτρων το 1962.

Ένα χρόνο αργότερα η τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), συμμετείχε για πρώτη φορά επισήμως σε διεθνή έκθεση, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ρομπέρ Μαρζολέν, αξιωματούχων της ΕΟΚ και δημοσιογράφων.

Την εμπορική σημασία της Έκθεσης σηματοδότησε την ίδια χρονιά και η παρουσία κυβερνητικών οικονομικών παραγόντων όπως ο τέως Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί Προεδρίας Τρούμαν, ο Ιταλός Υφυπουργός Εμπορίου, ο Βρετανός Υπουργός Εμπορίου, ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και ο Δήμαρχος Φρανκφούρτης.

Άρωμα... γυναίκας και καλλιτεχνική γεύση απέκτησε για πρώτη φορά την ίδια εποχή η Δ.Ε.Θ, όπου οι Μις Η.Π.Α. Μπόμπι Τζόνσον και Μις Υφήλιος Κορίνα Τσοπέη ήταν προσκεκλημένες της έκθεσης το 1964, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που είχε ξεκινήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ο ανταγωνισμός του «Ψυχρού Πολέμου»έγινε αισθητός και σε ελληνικό εδάφος όταν η Αμερική έστειλε τους αστροναύτες Κούπερ - Κόνραντ και η Ρωσία απάντησε με τους κοσμοναύτες Λεόνοφ και Μπελάγιεφ το 1965.

Υψηλά πολιτικά πρόσωπα παρέλασαν και τη δεκαετία του ’70.

Ο Διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Γκουντπάστερ δήλωνε παρών το 1972, ενώ υπουργοί και υφυπουργοί οικονομικών της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας έκαναν αισθητή την παρουσία τους τα επόμενα χρόνια.

Κωνσταντίνος Καραμανλήςτο 1978, λίγους μήνες μετά τον οδυνηρό σεισμό της Θεσσαλονίκης, διαμένει «επιδεικτικά» πολλές μέρες για να αποδείξει την πίστη του στην ασφάλεια και προοπτική της πόλης.

Στηναυγή της νέας χιλιετίαςΑθλητισμός και Επιστήμη

Ο ελληνικός αθλητισμός έδωσε αέρα.. υπερηφάνιας στη ΔΕΘ του 2001 με τους Ολυμπιονίκες Δήμα, Κεντέρη, Θάνου, Κελεσίδου, Πατουλίδου και φυσικά τον Ομοσπονδιακό προπονητή Χρήστο Τζέκο να έχουν την τιμητική τους.

Το 2013 συμμετέχει για πρώτη φορά η μακρινή Αυστραλία, ενώ ένα χρόνο μετά, η επιστημονική κοινότητα γιορτάζει τα 60 χρόνια του CERNπαρουσία του Διευθυντή του Ερευνητικού Ιδρύματος.

Η τιμώμενη χώρα της Κίνας στην 82η Έκθεση και η τιμώμενη χώρα των ΗΠΑ φτάνοντας στο σήμερα, καταδεικνύει πως η ΔΕΘ επενδύει συστηματικά στην εξωστρέφεια.

Εξωστρέφεια όμως όταν η εσωτερική «κατανάλωση» δεν προσφέρει απόλαυση σε κατοίκους και επισκέπτες, αλλά ταλαιπωρία σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη που δεν προορίζεται για τους πολίτες αλλά στοχεύει στην μαγνητοκοπημένη εικόνα, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Οι πιο εκλεκτοί καλεσμένοι της Δ.Ε.Θ., είναι οι επισκέπτες. Και γι’ αυτούς πρέπει η Διοίκηση της πολιτείας αλλά και του Δήμου να κάνει βαθειά... υπόκλιση.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σχόλια