Δήμος Θεσσαλονίκης

Τοποθέτηση για τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τοποθέτηση για τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης
2018-10-01 21:11:23

Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, περιγράφεται πως είναι το Σύνταγμα, με βάση το οποίο λειτουργεί ο Δήμος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι από ποιους ετοιμάστηκε, πότε έγινε και γιατί έγινε, διερωτήθηκα στη συζήτηση για την τροποποίηση και αντικατάσταση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σημείωσα ότι «η απουσία των εργαζομένων από τη διαδικασία αλλά και οι αντιρρήσεις αντιδημάρχων επιβεβαιώνουν αυτήν την προσέγγιση. Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιος τελικά αναλαμβάνει την ευθύνη της εισήγησης αυτής; Οι υπάλληλοι του Δήμου που δε ρωτήθηκαν; Εξωτερικοί συνεργάτες; Ή οι σύμβουλοι του δημάρχου;

Επισήμανα επίσης ότι έξι χρόνια πριν, το 2012 όταν εφαρμόσθηκε η προηγούμενη τροποποίηση, ο δήμαρχος με ανακοινώσεις του αναφερόταν στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας μέσω της κωδικοποίησης των διαδικασιών. Με τη σημερινή εισήγηση δημιουργείται ένα καινούριο τμήμα διοικητικής αποκέντρωσης και συμμετοχής του πολίτη, όταν ‘εξόρισε’ το Συμπαραστάτη του Δημότη εκτός Δημαρχιακού Μεγάρου», αναδεικνύοντας ότι αυτά τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη τροποποίηση τα αποτελέσματα της διοίκησης δεν ήταν θετικά.

Διαβάζοντας κάποιος την εισήγηση για τον ΟΕΥ αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα της εισήγησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο συγγραφέας αυτού του κειμένου θέτει υποψηφιότητα για τα κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας.

Αναλύοντας τον συλλογισμό μου αναφέρθηκα σε σειρά παραδειγμάτων:

  • Υπηρεσίες εθελοντισμού με τη σημερινή πρόταση καταργούνται.
  • Η πολιτική προστασία αποδίδεται σε Γενικό Διευθυντή και άρα δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος.
  • Για την καθαριότητα – το μεγάλο ασθενή του δήμου μας - δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.
  • Για το πράσινο, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των εργαζομένων, αποφασίζεται η σύντμηση των δυο βασικών τμημάτων του σε ένα μοντέλο το οποίο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
  • Η διεύθυνση παιδικών σταθμών εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητες αδειοδοτήσεων ιδιωτικών σταθμών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ενώ δημιουργείται νέα Διεύθυνση με αρμοδιότητες που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ ή επιχειρείται να δοθεί στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ΑΕ.
  • Το τμήμα του Εσωτερικού Ελέγχουν αναφέρεται μόνο στο Δήμαρχο και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κλείνοντας την τοποθέτηση μου ο παρέθεσα τα λόγια του Δημάρχου λέγοντας «πριν λίγα μόλις χρόνια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στον ΟΕΥ υποστήριζε πως χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τις προηγούμενες διοικήσεις ως ένα από τα εργαλεία του πελατειακού συστήματος, δημιουργώντας διευθύνσεις και τμήματα με στόχο να φτιαχτούν θέσεις κομμένες και ραμμένες για «ημέτερους» ενώ περιγράφονταν ειδικότητες προκειμένου να γίνει εφικτή η πρόσληψή τους. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.


Video

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ