Δημοσιεύματα

Θεσσαλονίκη: Οι 10 + 1 στόχοι της δημοτικής αστυνομίας για το 2020

Θεσσαλονίκη: Οι 10 + 1 στόχοι της δημοτικής αστυνομίας για το 2020
2020-01-11 14:42:39

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Νέα στρατηγική ακολουθεί η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την προτεραιότητα για ευταξία στην πόλη που έχει θέσει από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην απρόσκοπτη κίνηση πεζών, στο "χτύπημα" της παράνομης στάθμευσης και του παρεμπορίου. Στόχος της διοίκησης του δήμου είναι το έργο της δημοτικής αστυνομίας να συνεχίσει πιο εντατικά και το 2020, θέτοντας 10+1 προτεραιότητες.

Σε δήλωσή του προς τον Τύπο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκφράζει την ικανοποίησή του για το έργο που παράγει η Δημοτική Αστυνομία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ορατή η δουλειά που έχει γίνει, ενώ προσθέτει ότι στόχος είναι "να προχωρήσουμε με την ίδια ζέση και το 2020". Σημειώνει ωστόσο ότι είναι δύσκολο να γίνουν θαύματα σε μία πόλη "που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεγάλες υποδομές και επικρατούσε επί πολλά χρόνια μία χαλαρότητα στην τήρηση των κανόνων".

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, εντεταλμένος για θέματα δημοτικής αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής επισημαίνει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι σύμμαχος του Δημότη, καθοριστικός πυλώνας για την επίτευξη και διατήρηση της ευταξίας στην πόλης μας. Όπως αναφέρει, με έμφαση στις καθημερινές αλλά και με ενισχυμένη παρουσία και τα Σαββατοκύριακα, κάνει αισθητή την παρουσία της, με νέο στρατηγικό σχέδιο δράσης και υιοθετώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Αν και υποστελεχωμένη η διεύθυνση της δημοτικής αστυνομίας ακολουθώντας συγκεκριμένη στρατηγική επιδιώκει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει τους πολίτες καθημερινά. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το τριήμερο 7-9 Ιανουαρίου 2020 βεβαιώθηκαν 3.731 κλήσεις. Αποτελεσματικοί φαίνεται πως είναι και οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με τη Θεσσαλονίκη να κατέχει την πρωτιά σε συμμόρφωση με ποσοστό που ξεπερνά το 90%.

Η στοχοθεσία του 2020

Αναλυτικότερα, η στοχοθεσία της δημοτικής αστυνομίας για το 2020 περιλαμβάνει τις παρακάτω προτεραιότητες:

1. Καταγγελίες. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για θέματα αρμοδιότητας δημοτικής αστυνομίας είτε τηλεφωνικά, είτε ηλεκτρονικά είτε και αυτοπροσώπως στα γραφεία της δημοτικής αστυνομίας στο δημαρχιακό μέγαρο. Οι καταγγελίες μπορεί να αφορούν για παράδειγμα παράνομα παρκαρίσματα ή τον αντικαπνιστικό. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν αμεσότερη ανταπόκριση σε καταγγελίες.

2. Γνήσια Υπογραφής κατ’ οίκον. Η δημοτική αστυνομία ενισχύει το κοινωνικό της πρόσωπο με τις κατ’ οίκον επισκέψεις για θεωρήσεις γνησίου της υπογραφής για δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αδυνατούν να μετακινηθούν. Μάλιστα κινείται ταχύτατα, ανταποκρινόμενη αν όχι την ίδια μέρα την επόμενη, κατόπιν ραντεβού, στα αιτήματα των πολιτών.

3. Αστυνόμευση Κ.Ο.Κ. – Σ.Ε.Σ. που περιλαμβάνει την αστυνόμευση του ΚΟΚ σε κεντρικούς οδικούς άξονες, μικτές δράσεις με την τροχαία και αστυνόμευση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Είναι ένα κομμάτι στο οποίο δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση. Άλλωστε και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους σε ότι αφορά τους ελέγχους. Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη Τρίτη (7 Ιανουαρίου) σημειώθηκε ρεκόρ κλήσεων. Επιδόθηκαν 1388 κλήσεις και αφαιρέθηκαν 14 πινακίδες. Την επόμενη ημέρα, 8 Ιανουαρίου κόπηκαν 1098 κλήσεις και έγινε μια αφαίρεση πινακίδας, ενώ την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου κόπηκαν 1245 κλήσεις και έγιναν 7 αφαιρέσεις πινακίδων.

4. Έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι έλεγχοι αφορούν κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, αντικαπνιστική νομοθεσία, ηχορύπανση, διοικητικές κυρώσεις. Δηλαδή πέρα από τα τραπεζοκαθίσματα όταν γίνεται έλεγχος σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι συνολικός, ζητείται άδεια λειτουργίας, γίνεται έλεγχος για παραβάσεις του αντικαπνιστικού κλπ.

5. Μικτά κλιμάκια για παρεμπόριο  με ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό Σώμα.

6. Μικτά κλιμάκια με διεύθυνση Υγείας για αντικαπνιστική νομοθεσία

7. Μικτά κλιμάκια με ΕΛ.ΑΣ. για νομοθεσία δεσποζομένων. Ήδη έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί κάποια πρόστιμα, ενώ μικτό κλιμάκιο με την ΕΛΑΣ  πραγματοποίησε σχετικούς ελέγχους και χθες το πρωί. Μεταξύ άλλων ελέγχεται σύμφωνα με το νόμο 4039 /2012 αν τα ζώα συντροφιάς είναι τσιπαρισμένα, αν υπάρχουν παραλείψεις στην τήρηση κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου, δηλαδή αν έχει λουρί κλπ. Να αναφέρουμε ότι εάν ο κάτοχος ή ο συνοδός του ζώου παραλείψει να μαζέψει τα περιττώματα του ζώου τότε καλείται να πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ. Μάλιστα έχουν ήδη βεβαιωθεί τέτοια πρόστιμα.

8. Πολιτική Προστασία

9. Εκπαίδευση προσωπικού

10. Τροχονομική αγωγή

11. Αυτοψίες πάσης φύσεως. Οι άνθρωποι της δημοτικής αστυνομίας αποτελούν τα «αυτιά» και τα «μάτια» του δήμου με την έννοια ότι καταγράφουν και κατόπιν ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για πράγματα που βλέπουν κατά τις περιπολίες που πραγματοποιούν και δεν αποτελούν αρμοδιότητά τους, διευκολύνοντας έτσι το έργο των άλλων υπηρεσιών και συμβάλλοντας στην ταχύτερη ανταπόκριση ζητημάτων που χρίζουν αντιμετώπισης.

Αντικαπνιστικός: Πρωτιά συμμόρφωσης για τη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη κατέχει αυτήν την στιγμή την πρωτιά στη συμμόρφωση στον αντικαπνιστικό νόμο με ποσοστό 92,3%. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2019 έγιναν 393 έλεγχοι και τον Δεκέμβριο 199 (τους αντίστοιχους περσινούς μήνες δεν είχε γίνει κανένας). Οι 592 έλεγχοι διενεργήθηκαν από αυτοτελή κλιμάκια δημοτικών αστυνομικών.

Η δημοτική αστυνομία πάτησε «γκάζι» στου θέμα των ελέγχων για τον αντικαπνιστικό μετά τις 15 Νοεμβρίου, οπότε δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Αναλυτικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 236 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 33 παραβάσεις (ποσοστό συμμόρφωσης 86%). Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 272 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 46 παραβάσεις (ποσοστό συμμόρφωσης 84%). Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 393 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 30 παραβάσεις (ποσοστό συμμόρφωσης 92,5%). Τέλος τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν 199 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 16 παραβάσεις (ποσοστό συμμόρφωσης 92%). Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μια πτώση στους ελέγχους τόσο λόγω των αδειών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όσο και λόγω του ότι δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στον ΚΟΚ και στα τραπεζοκαθίσματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι καμία από τις 46 παραβάσεις του διμήνου Νοε-Δεκ ’19 δεν αφορά κάπνισμα εντός του καταστήματος, αλλά άλλες παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις είτε δεν υπήρχε σήμανση σχετικά με τον αντικαπνιστικό  στο κατάστημα ή αυτή ήταν ελλιπής είτε δεν υπήρχε το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος που υποχρεούται να τηρεί ο καταστηματάρχης ώστε να αποτυπώνονται οι έλεγχοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρόστιμο για έλλειψη ανάρτησης σήμανσης ανέρχεται σε 500 ευρώ, ενώ πλέον δεν υπάρχει η λογική της ενημέρωσης και της σύστασης αλλά επιβάλλονται κατευθείαν πρόστιμα όπου εντοπίζονται παραβάσεις, ενώ οι έλεγχοι είναι αιφνιδιαστικοί.

Επιπρόσθετα το δίμηνο Νοε-Δεκ συγκροτήθηκαν και 2 (έναντι 4 το 2018) μικτά κλιμάκια με τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Κ.Μ., όπου και ελέγχθηκαν 14 (έναντι 22 το 2018) επιχειρήσεις.

Η δύναμη της δημοτικής αστυνομίας 

Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν παρά το γεγονός ότι η δημοτική αστυνομία είναι υποστελεχωμένη. Αυτήν την στιγμή έχει στο δυναμικό της 84 άτομα μαζί με τους διοικητικούς, αν και οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 350.

Αυτά τα 84 άτομα κατανέμονται από Δευτέρα έως Παρασκευή το 65% στην πρωινή βάρδια και το 35% στην απογευματινή. Έλεγχοι από κλιμάκια γίνονται και τα Σαββατοκύριακα. Γενικά, το βάρος πέφτει περισσότερο στους κεντρικούς οδικούς άξονες όπως Τσιμισκή, Βασ. Όλγας, Λ. Νίκης, Αγίου Δημητρίου κλπ.

Ήδη από το Σεπτέμβριο που ανέλαβε η νέα διοίκηση του δήμου έθεσε σε εφαρμογή τη νέα στρατηγική. Όπως επισημαίνεται, ένας λόγος που εκτοξεύθηκε ο αριθμός των κλήσεων παρά τα 84 άτομα είναι γιατί η εντολή που έχει δοθεί είναι ότι με το που θα εντοπίζεται παράβαση του ΚΟΚ θα βεβαιώνεται επιτόπου ακόμη και αν ο οδηγός βρίσκεται μέσα στο όχημα. «Ο νομοθέτης είναι ξεκάθαρος. Δεν επιδέχεται διασταλτικής ερμηνείας ο κώδικας. Λέει ότι απαγορεύεται η στάθμευση. Δεν μπαίνουμε στη λογική της σύστασης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δαγκλής, επισημαίνοντας ότι από το διάστημα που άρχισε να εφαρμόζεται αυτή η στρατηγική η βελτίωση έχει φανεί από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι χρόνοι διέλευσης από κεντρικές οδούς της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Δωδεκανήσου, όπου μετά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για παράνομα σταθμευμένα οχήματα δεξιά και αριστερά του δρόμου, πλέον η διέλευση γίνεται σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχη δράση θα λάβει χώρα σύντομα από δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας και της τροχαίας και στην οδό 26ης Οκτωβρίου μπροστά από τα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι από 18 Δεκεμβρίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο σχεδιασμός για αιφνιδιαστικούς ελέγχους «σαρώματος» κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης για παράνομα παρκαρισμένα οχήματα.

Δράση σαρώματος έχει γίνει σε συνεργασία και με την ΕΛΑΣ στην Αγίου Δημητρίου και σε άλλες οδούς.

"Όταν κρίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε έναν κεντρικό δρόμο, ενισχυμένες δυνάμεις μας πηγαίνουν και "σαρώνουν" την οδό από την αρχή της και όποια παράβαση εντοπίζουν, από διπλοπαρκάρισμα, παρκάρισμα σε πεζοδρόμιο, σε θέση ΑΜΕΑ ή διάβαση πεζών βεβαιώνεται επί τόπου η παράβαση", επισημαίνει ο κ. Δαγκλής ενώ προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι θα είναι αιφνιδιαστικοί και μπορεί να γίνονται ακόμη και δυο φορές μέσα στην ημέρα στην ίδια οδό.

Ζέρβας: Ορατή η δουλειά που έχει γίνει

Σε δήλωσή του προς τον Τύπο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρει:

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου καταστήσαμε σαφές ότι βασική προτεραιότητά μας είναι η ευταξία στην πόλη. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να γίνουν θαύματα σε μία πόλη που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεγάλες υποδομές και επικρατούσε επί πολλά χρόνια μία χαλαρότητα στην τήρηση των κανόνων. Η δύναμη της συνήθειας και η ανάγκη άμεσων λύσεων έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Αυτή η κατάσταση όμως εμποδίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της ίδιας της πόλης και καθιστά αβίωτη την καθημερινότητα για κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες. Για να μην αναφερθώ σε ΑΜΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο μία από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν να ασχοληθούμε εντατικά με τη Δημοτική Αστυνομία καθώς αυτή είναι ο εκτελεστικός βραχίονας της Διοίκησης και το όργανο εκείνο που μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Η δουλειά που έχει γίνει είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με την ίδια ζέση και το 2020. Τα προβλήματα είναι πολλά, η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι για τα μεγέθη της Θεσσαλονίκης μικρή όμως εκτιμώ ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Δείτε για παράδειγμα την επιτυχία που έχουμε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Και εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας και θα σταθούμε δίπλα στον επιχειρηματία. Όπως επίσης η λογική μας δεν είναι εισπρακτική σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση. Μοναδικός μας στόχος είναι, μέσα από σταθμίσεις του δημοσίου συμφέροντος, να καταστήσουμε την πόλη λειτουργική.

Έχει αλλάξει ο σχεδιασμός, δίνουμε βαρύτητα στην καθημερινότητα, στην απρόσκοπτη κίνηση πεζών, στον περιορισμό της παράνομης στάθμευσης  και στο χτύπημα του παρεμπορίου. Δεν νοείται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα να παρουσιάζει τριτοκοσμικές εικόνες – αυτό δεν είναι ανεκτό. Θα το πολεμήσουμε μέχρι τέλους.

Όραμά μου μία πόλη ανθρώπινη, ευρωπαϊκή, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο, με αξιοπρεπείς αστικές συγκοινωνίες, περισσότερες θέσεις στάθμευσης των οχημάτων, με πράσινο. Για να το καταφέρουμε γνωρίζω ότι πρέπει να συντρέξουν και άλλες προϋποθέσεις όπως η ολοκλήρωση του Μετρό, ένας καλύτερος ΟΑΣΘ, συνεχής προσπάθεια στην καθαριότητα και αναπλάσεις του δημοσίου χώρου, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός κοκ.

Είμαι αισιόδοξος καθώς εκτιμώ ότι όλα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης αλλά κυρίως γιατί οι αντιδράσεις που έχω από την πόλη είναι πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος για τη Δημοτική Αστυνομία και το έργο που παράγει μέσα από τη νέα στρατηγική που έχουμε υιοθετήσει. Θα συνεχίσουμε πιο εντατικά και σε συνεργασία πάντοτε με τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό το νευραλγικό πόστο, και πάντα βέβαια σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Τροχαία.

Δαγκλής: Σύμμαχος του Δημότη η δημοτική αστυνομία

Από την πλευρά, του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας αναφέρει:

Προεκλογικά, ο  Κωνσταντίνος Ζέρβας, έθεσε ψηλά στην ατζέντα του την ευταξία της πόλης, το λεγόμενο ας μου επιτραπεί «νοικοκύρεμα».

Ο Δήμος μας, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας, διαθέτει στο οργανόγραμμα του μία Δημοτική Αστυνομία, με μόλις το 25% της προβλεπόμενης δύναμης της να είναι στελεχωμένο, με πραγματικά όμως επαγγελματίες δημοτικούς αστυνομικούς.

Ο συνδυασμός της βούλησης του Δημάρχου μας για ευταξία με τον επαγγελματισμό των συνεργατών μου Δημοτικών Αστυνομικών, έχει επιφέρει, συγκριτικά με τα παρελθόντα έτη, τα αποτελέσματα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να διακρίνει αν διαβάσει με προσοχή τους αριθμούς, αλλά και αν δει στην καθημερινότητα της πόλης μας.

Από την 1ηΣεπτεμβρίου, οπότε και αναλάβαμε, βελτιώσαμε από κοινού με την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης αισθητά το κυκλοφοριακό πρόβλημα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης μας, ενώ επιτυχώς ξανακερδίσαμε οδούς όπως η Δωδεκανήσου και η Πολυτεχνείου.

Χτυπήσαμε το παρεμπόριο, καταστρέφοντας άνω των 20 τόνων προϊόντων παρεμπορίου, επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, με αποκορύφωμα την κατάσχεση και καταστροφή σχεδόν 12.000 απομιμητικών κολονιών, επιχειρώντας σε μεικτά κλιμάκια με την Ελληνική Αστυνομία.

Πετύχαμε ποσοστό συμμόρφωσης άνω του 90% στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας διενεργώντας 1.100 ελέγχους όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας έλεγχος, ενώ οι απομακρύνεις τραπεζοκαθισμάτων πενταπλασιάστηκαν, προκειμένου να ελευθερωθεί ο κοινόχρηστος χώρος για τους πεζούς.

Να μην παραλείψω να αναφερθώ σε μία πτυχή των αριθμών, που αποτυπώνει και την ευαισθησία της διοίκησης Ζέρβα αναφορικά με τις παραβάσεις που βεβαιώσαμε στις ειδικές θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, στις ράμπες ΑΜΕΑ, και στις διαβάσεις πεζών. Τριπλασιάσαμε τις αφαιρέσεις πινακίδων για αυτή την ομολογουμένως αντικοινωνική συμπεριφορά από μερίδα συμπολιτών μας.

Η Δημοτική Αστυνομία, είναι σύμμαχος του Δημότη, καθοριστικός πυλώνας για την επίτευξη και διατήρηση της ευταξίας στην πόλης μας. Με έμφαση στις καθημερινές αλλά και με ενισχυμένη παρουσία και τα Σαββατοκύριακα, κάνει αισθητή την παρουσία της, με νέο στρατηγικό σχέδιο δράσης, υιοθετώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού με δράσεις που φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος όλων μας.

Απολογισμός Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου

Χθες ανακοινώθηκε ο απολογισμός έργου για το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2019. Όπως προκύπτει συγκροτήθηκαν 5 μικτά κλιμάκια με στόχο τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Αν και τα κλιμάκια ήταν λιγότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (18), πραγματοποίησαν περισσότερους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους (341 το 2019 έναντι 153 το 2018). Στο πλαίσιο των ελέγχων διαπιστώθηκαν 127 (49 το 2018) ποινικές και διοικητικές παραβάσεις σε 117 (67) καταστήματα, ενώ εκτελέστηκαν 14 (17) διοικητικές κυρώσεις.

Στo πλαίσιo των παραπάνω κυρώσεων οργανώθηκαν από την υπηρεσία, με τη συμμετοχή οχημάτων και εργατικού δυναμικού της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων 3 (0) επιχειρήσεις απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων και αυτοσχέδιων κατασκευών σε καταστήματα και ιδιώτες οι οποίοι καθ’ υποτροπή και κατ’ εξακολούθηση έκαναν αυθαίρετη χρήση κοινοχρήστου χώρου. Παράλληλα, διενεργήθηκαν 403(139) πάσης φύσεως αυτοψίες.

Όσον αφορά τον έλεγχο του Κ.Ο.Κ., στη διάρκεια των σταθερών καθημερινών ελέγχων βασικών οδών της πόλης, ανάλογα με το διαθέσιμο κατά περίπτωση προσωπικό βεβαιώθηκαν συνολικά 31.928(22.321) τροχονομικές παραβάσεις. Επιπλέον αφαιρέθηκαν 498(155) πινακίδες κυκλοφορίας για παραβάσεις, που αφορούν σε αντικοινωνική στάθμευση, όπως λ.χ. σε ράμπες ή σε αποκλειστικές και γενικές θέσεις που προορίζονται για Α.μ.Ε.Α., ενώ συγκροτήθηκε 1 (0) μικτό κλιμάκιο με την Τροχαία Θεσσαλονίκης.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σε 339 (403) κατ’ οίκον επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν 628 (782) θεωρήσεις γνησίου της υπογραφής για δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αδυνατούν να μετακινηθούν.

Ακόμη, εξετάστηκαν 1.623(1.084) ενστάσεις και διεκπεραιώθηκαν 958 (764) τηλεφωνικές, 60 (100) ψηφιακές καταγγελίες και 7.519(4.140) έγγραφα.

Όσον αφορά τους ελέγχους για το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, συγκροτήθηκαν 32(12) μικτά κλιμάκια ελέγχου, υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Κέντρου Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν 159 έλεγχοι, 72 κατασχέσεις/καταστροφές προϊόντων παραεμπορίου, ενώ επιβλήθηκαν συνολικά 58 διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.

πηγή: ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ