Δημοσιεύματα

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Νεομάρτυρες - πορεία προς την Ελευθερία»

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Νεομάρτυρες - πορεία προς την Ελευθερία»
2021-07-05 13:20:50

Στο πλαίσιο του εορτασμού του επετειακού έτους για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Αγιορειτική Εστία εγκαινίασε την Τρίτη 22 Ιουνίου  την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Νεομάρτυρες. πορεία προς την Ελευθερία».

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της Αγιορειτικής Εστίας  μετά την άρσητων περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού. Στη βραδιά των εγκαινίων,τηρώντας τις τρέχουσεςοδηγίες της πολιτικής προστασίας,πραγματοποιήθηκε με επιτυχία καιπαρουσίαφιλοτέχνων και φίλων τηςΑγιορείτικηςΕστίας, η έναρξη  της εικαστικής έκθεσης. Τα εγκαίνιαέκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής ΕστίαςΚωσταντίνος Ζέρβας, ενώ παραβρέθηκανο ΘεοφιλέστατοςΕπίσκοποςΑμορίου κ.κ. Νικηφόρος,ο Υπουργός Μακεδονίας,ΘράκηςΣταύρος Καλαφάτης,ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος του περιφεριακούσυμβουλίου κεντρικής  Μακεδονίας  κ.ΒενιαμίνΚαρακωνστάνογλου, που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη κ.Απ.Τζιτζικώστα,δημοτικοί σύμβουλοι  του Δήμου Θεσσαλονικης και εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συμμετοχή της  Αγιορειτικής Εστίας  στους εθνικούς εορτασμούς τονίζοντας ότι: «έχει σχεδιάσει  - και υλοποιεί ήδη - ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προβάλει μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή της Αθωνικής ιστορίας, αυτή της συμμετοχής του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επανάσταση, που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα περιέχει την παραγωγή εκδόσεων και εκθέσεων, την διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος καθώς και την οργάνωση ενός Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που στην προσπάθεια αυτή, συνεργαζόμαστε με δύο σημαντικούς φορείς της πόλης μας, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους».

Ο Υπουργός  ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης στο χαιρετισμό του υπογράμμισε  την πολύτιμη συμμετοχή της Αθωνικής Πολιτείας στον αγώνα των Ελλήνων αναφερόμενος σε συγκεκριμένους αγωνιστές, ήρωες, μοναχούς και λαϊκούς που μαρτύρησαν εκείνη τηνπερίοδο.Επιπλέον, τόνισε  την ουσιαστική συμβολή της ΑγιορειτικήςΕστίας με τις επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της οποίας προβάλλεται η συμμετοχή του ΑγίουΌρους στην ιστορική πορεία του έθνους.

Ο Διευθυντής  της Αγιορειτικής Εστίας κ Αναστάσιος Ντούρος κατά το καλωσόρισμα ανάγνωσε τον χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στον οποίο επισημαίνεται: «Ἀναμφιβόλως οἱ Ἁγιορεῖται νεομάρτυρες ἦσαν καὶ ἡ μεγαλυτέρα προσφορὰ τοῦ ἉγίουὌρους εἰς τὸ Γένος ἡμῶν κατὰ τὴν σκοτεινὴν περίοδον τῆς δουλείας, καθ᾽ ὅτι διὰ τῆς ἐκχύσεως τοῦ τιμίου αἵματός των ἐκράτησαν ζωντανὴν τὴν χριστιανικὴν πίστιν εἰς καιροὺς λίαν δυσχειμέρου καὶδι᾽ αὐτοῦ ἐπότισαν τὸ δένδρον τῆς ἐλευθερίας, ὥστε έν καιρῷ τῷ δέον τινὰ ἀποδώσῃ τοὺς γλυκεῖς καρποὺς αὐτοῦ. […]ὍθενσυγχαίρομεντὸΔιοικητικὸνΣυμβούλιοντῆςἉγιορειτικῆςἙστίαςδιὰτὴνἀνάληψιντῆς πρωτοβουλίας αὐτῆςνὰτιμηθοῦνοἱ νεομάρτυρες, ὡς καὶ τοὺς συμμετέχοντας καλλιτέχνας, οἱ ὁποῖοι, μὲ τὸν ἐνθουσιασμόν, τὴνκαλλιτεχνικὴν ἔμπνευσιν καὶτὴν εὐλάβειάν των ἀποτυπώνουν τὸν ἀγῶνα, τὸ φρόνημα καὶ τὴν πνευματικὴν προσφορὰν τῶν νέων μαρτύρων, τῶν εὐόσμωναὐτῶν ἀνθῶν τοῦ νοητοῦ παραδείσου τῆς Ἐκκλησίας τοῦΧριστοῦ».

Στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 26 εικαστικοί για την συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται ναπαρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογραφεί ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ο κατάλογος, στον οποίο εκτός από τα έργα της έκθεσης, θα περιέχει τα συναξάρια των παρουσιαζόμενων νεομαρτύρων καθώς και κείμενο του Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Ιβηρίτη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων.

Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα περί μη συγχρωτισμού όπως προβλέπεται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

πηγή: typosthes.gr

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ