Άρθρα

Ζέρβας: Με αποφασιστικότητα και σχέδιο

Ζέρβας: Με αποφασιστικότητα και σχέδιο
2021-09-12 18:47:50

Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν ένα απρόβλεπτο γεγονός που συντάραξε όλον τον πλανήτη και οδήγησε σε επανιεράρχηση προτεραιοτήτων καθιστώντας την προστασία της δημόσιας υγείας πρώτιστο μέλημα κάθε οργανωμένης κοινωνίας. Η τεράστια κινητοποίηση της παγκόσμιας ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας μας έδωσε τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενός μόλις έτους να έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο και να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.

Στην Ελλάδα όμως η κρίση της πανδημίας εμφανίστηκε αμέσως μετά την υπέρβαση της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, και μάλιστα την περίοδο που είχε αρχίσει να εμπεδώνεται ένα αισιόδοξο οικονομικό και κοινωνικό κλίμα. Αυτή τη φορά όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανόησε σε βάθος το πρόβλημα και έδρασε με σχέδιο και με άμεσα ανακλαστικά. Η στήριξη των οικονομιών ήταν και παραμένει αυτονόητη επιλογή, ευτυχώς χωρίς τις γραφειοκρατικές και δημοσιονομικές αγκυλώσεις της προηγούμενης – οικονομικής- κρίσης. Αλλά και η χώρα μας πήρε γρήγορες και σωστές αποφάσεις και επέδειξε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από χώρες με καλύτερες υγειονομικές υποδομές, από χειρότερη οικονομική αφετηρία.

Στα θέματα της Θεσσαλονίκης, μέλημα της διοίκησης του Δήμου, ήταν πρώτα το υγειονομικό πεδίο και η κοινωνική στήριξη των συμπολιτών μας. Αυτή η κρίση παράλληλα όμως δεν έπρεπε να οδηγήσει σε αναβολή, ακύρωση ή ματαίωση όλων όσων σχεδιάζαμε. Με συστηματική δουλειά αυτό το έχουμε καταφέρει και για αυτό είμαι περήφανος αλλά και αισιόδοξος. Για τον ίδιο  λόγο σήμερα είμαστε σε θέση να ξεκινάμε πολλά έργα στην πόλη που θα αλλάξουν σύντομα την εικόνα της. Αλλαγές στον αστικό σχεδιασμό, τις συγκοινωνίες, τον ελεύθερο χώρο περνούν μέσα από το δικό μας τρίπτυχο: υποδομές – αναπλάσεις δημοσίου χώρου – καθημερινότητα. Η δική μας προγραμματική πρόταση παραμένει επίκαιρη επειδή ακριβώς είναι έγκυρη και πατάει σε στέρεο έδαφος.

Σήμερα έχουμε περάσει από τις εκθέσεις ιδεών σε συγκεκριμένη λίστα έργων και αυτή είναι μία εξέλιξη καθόλου αυτονόητη, ούτε εύκολη. Μια σειρά παρεμβάσεων μικρής και μεγάλης κλίμακας έχει ήδη δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα :

•             ολοκληρώθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον εμβληματικό άξονα της Αριστοτέλους,

•             προχωράμε στην ανάπλαση δύο κεντρικών πλατειών στο κέντρο της πόλης, της πλατείας Διοικητηρίου και της πλατείας Ελευθερίας,

•             προετοιμάζουμε τη δημιουργία deckδιαπλάτυνσης της παλιάς παραλίας,

•             έχει προχωρήσει η διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου,

•             σχεδιάζουμε αναπλάσεις στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη,

•             ξεκινάει η ανάπλαση στην κεντρική αγορά Βλάλη (Καπάνι)

•             το ίδιο και η ανάπλαση γύρω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

•             προχωρά η ανάπλαση της οδού Ελένη Ζωγράφου που οδηγεί στα κάστρα

•             εξασφαλίσθηκαν οι πόροι, ολοκληρώθηκε η μελέτη και δημοπρατείται δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος στην περιοχή της Τούμπας, οι νέοι «Στάβλοι Παπάφη»

•             δημιουργούμε 700 ελεύθερες θέσεις στάθμευσης σε 22 σημεία εντός αστικού ιστού

•             οι ασφαλτοστρώσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό

•             ξαναχτίζονται νέα σχολεία στη Θεσσαλονίκη

•             αναβαθμίζεται η υπηρεσία καθαριότητας με νέο στόλο οχημάτων, εργαλείων, με υπόγειους κάδους

•             προχώρησε η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών

•             στηρίξαμε το επιχειρείν κατά τη διάρκεια των lockdown

Πέραν αυτών όμως, μια ακόμη πολιτική επιλογή με σαφή κοινωνικά χαρακτηριστικά και με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής είναι το πρόγραμμα εκτεταμένων παρεμβάσεων σε πολλές γειτονιές της πόλης και σε μεγάλη κλίμακα. Με πρώτη την περιοχή γύρω από την οδό Χαλκιδικής στην 5η κοινότητα όπου συγκεκριμένα γίνονται:

•             Ανανέωση και συντήρηση βασικών δικτύων,

•             βελτίωση πεζοδρομίων,

•             ανανέωση αστικού εξοπλισμού,

•             βελτίωση φωτισμού,

•             ενίσχυση πρασίνου.

Στόχος μας να φτάσουμε σε περιοχές που επί δεκαετίες ήταν παραμελημένες, να βελτιώσουμε αισθητά με παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται έργα με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Η ολοκλήρωση του μετρό το 2023, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στα δυτικά, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο της Τούμπας και η νέα περιφερειακή οδός flyover είναι παρεμβάσεις υπερτοπικής σημασίας που αναβαθμίζουν λειτουργικά την πόλη προσδίδοντάς της νέες δυνατότητες και προοπτικές, επιδρώντας θετικά και στην τοπική οικονομία. Τις προσπάθειες αυτές αναγνωρίζει και επιβραβεύει ένα έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις, από την Ελλάδα και -κυρίως- το εξωτερικό.

Τέλος, με πρόταση που παρουσίασα στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του σχεδιασμού του για την ανάπτυξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την αναζωογόνηση των περιοχών στις οποίες θα λειτουργήσουν οι σταθμοί του μετρό εκπόνησε προκαταρκτική μελέτη καταγραφής των ενεργειών, μελετών και έργων για την επίτευξη αυτών των στόχων. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει ένα remake για την πόλη μας και θα αλλάξει όλον τον αστικό ιστό.

Θα είναι λάθος να πιστέψουμε ότι η προσπάθεια έχει ολοκληρωθεί. Πάντοτε – αυτό μας έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία της πόλης – υπήρχαν και υπάρχουν δυνάμεις της ακινησίας, της αντίδρασης και της στασιμότητας. Είναι πλέον προφανές ότι στην πόλη μας υπάρχουν κάποιοι που επιδίδονται μόνο στην γκρίνια και την κριτική, που χαίρονται όταν δε γίνεται τίποτα. Είμαι όμως αισιόδοξος γιατί πλέον στην πόλη μας υπάρχει η πολιτική βούληση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως η αποφασιστικότητα από τη διοίκηση του Δήμου. Η Θεσσαλονίκη επιτέλους αλλάΖΕΙ!

Εφημερίδα Τύπος Θεσσαλονίκης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ