Δημοσιεύματα

Thessaloniki Summit – Κ.Ζέρβας: Να υιοθετήσουμε μία λογική μητροπολιτικής διοίκησης στους δήμους

Thessaloniki Summit – Κ.Ζέρβας: Να υιοθετήσουμε μία λογική μητροπολιτικής διοίκησης στους δήμους
2021-11-06 09:33:17

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε έναν κόσμο που αλλάζει και ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην πορεία ανάταξης της χώρας, τίθενται επί τάπητος στο Thessaloniki Summit 2021 που συνδιοργανώνουν ο ΣΒΕ και το φόρουμ των Δελφών. Περισσότεροι από 60 ομιλητές (μεταξύ των οποίων υπουργοί, πρέσβεις και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων) μέσα από 21 θεματικές ενότητες δίνουν την δική τους οπτική για τις εξελίξεις.

«Πολύ συχνά συζητάμε για να συζητάμε για την αυτοδιοίκηση. Πρέπει να πάμε σε μία λογική μητροπολιτικής διοίκησης, οι ανάγκες που υπάρχουν χρειάζεται να ικανοποιηθούν με μία διαφορετική θεσμική μορφή», επεσήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης. «Το κυκλοφοριακό αυτή τη στιγμή είναι το βασικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, η Αθήνα έχει έξι μέσα μαζικής μεταφοράς, εμείς έχουμε ένα. Όραμα της πόλης είναι η βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, χρειάζεται να κινούμαστε ευέλικτα για να λύνουμε προβλήματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν πολλά στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στην επένδυση της Pfizer στην Θεσσαλονίκη με το κέντρο καινοτομίας πάνω από 100 Θεσσαλονικείς oι οποίοι σπούδασαν εδώ γύρισαν από το εξωτερικό για να δουλέψουν στην πόλη. Επενδύσεις όπως αυτή λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την Θεσσαλονίκη», υποστήριξε.

«Θα δοθούν 320 εκατ. ευρώ για να γίνουν οι πόλεις μας έξυπνες, η Θεσσαλονίκη θα λάβει 10 εκατ. ευρώ, oι δήμοι θα μπορούν να σχεδιάσουν τις δράσεις που θα τους καταστήσουν smart με βάση τις ανάγκες τους. Θα έχουν ένα μπάτζετ συγκεκριμένων λύσεων από τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν», επεσήμανε ο Κυριάκος Πιερακκάκης, υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης. «Πέρα από απολιγνιτοποίηση χρειάζεται να έχουμε και αποχαλκοποίηση στη χώρα, αποκτήσαμε τη θεσμική δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε δορυφορικό ίντερνετ ενώ προχωράμε εντατικά και στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών», τόνισε.

«Το κεντρικό κράτος δεν επιθυμεί να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία στην αυτοδιοίκηση για να αναλάβει καταλυτικό ρόλο στο μέλλον της χώρας. Θέλουμε να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο, αρκεί να μας αφήσουν οι κυβερνήσεις», συμφώνησαν οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης και Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης. «Έχουμε ένα νεοοθωμανικό μοντέλο εξουσίας με το κράτος – σουλτάνο να φροντίζει τους δήμους, αν αναλάβουμε τον ΕΝΦΙΑ θα αναλάβουν και οι δήμοι τις δικές τους ευθύνες, θα είναι ένα άλμα δημοκρατίας καθώς θα γνωρίζει ο πολίτης πού πάνε τα λεφτά του», ανέφερε.

«Η τελευταία φορά που πήραμε επιστημονικό προσωπικό ήταν το 2004, όταν χρειάστηκε να πέσουμε στα βαθιά το κάναμε και κολυμπήσαμε. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ΕΝΦΙΑ, το 60% των χρημάτων που πάνε στους δήμους έρχονται από το κεντρικό κράτος και το 40% από δικούς μας πόρους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.

πηγή: makthes.gr

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ