Άρθρα

Η επομένη μιας μαύρης ημέρας

Η επομένη μιας μαύρης ημέρας
2022-02-03 16:11:00

Μια στυγερή δολοφονία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μας φέρνει ξανά αντιμέτωπους με εγκληματικά φαινόμενα που δημιουργούν όχι μόνο οδύνη αλλά και ανησυχία. Ανησυχία τόσο για τη συχνότητα όσο και τη βιαιότητά τους. Ανησυχία για τα κίνητρα, τις αφορμές αλλά και τις βαθύτερες αιτίες. Αλλά συγχρόνως εγρήγορση για την αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισής τους.

Το προχθεσινό έγκλημα ήταν, χωρίς καμία αμφισβήτηση, μια δολοφονία. Χρέος μας όμως είναι να εντοπίσουμε τα αίτια, να κινητοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους, τους θεσμούς, τις Αρχές αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Η οπαδική βία, ο χουλιγκανισμός και οι εγκληματικές πράξεις που επιφέρουν είναι φαινόμενο που απασχόλησε ιστορικά πολλές κοινωνίες με τη διαφορά όμως πως αρκετές από αυτές κατάφεραν αν όχι να εξαλείψουν, σίγουρα να περιορίσουν.

Στην Ελλάδα ανά περιόδους παρατηρείται έξαρση της οπαδικής βίας και δυστυχώς φαίνεται ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μία τέτοια, σε συνδυασμό μάλιστα με την έξαρση έντονων εγκληματικών συμπεριφορών. Σήμερα καλούμαστε όλοι να αντιδράσουμε και να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας - ένα πρώτο άμεσο και ισχυρό ανάχωμα στη διάχυση της βίας σε όλα τα επίπεδα της αθλητικής ζωής, αλλά και της κοινωνικής ζωής στις πόλεις μας.

Ένα ισχυρό μήνυμα από σύσσωμη την κοινωνία ότι όχι μόνο δεν είναι ανεκτή η βία αλλά ότι οι φυσικοί αυτουργοί οδηγούνται στη δικαιοσύνη και οι ηθικοί εξοβελίζονται και απομονώνονται είναι το πρώτο βήμα. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντική η σύλληψη των δολοφόνων του νεαρού στη Θεσσαλονίκη και χαιρόμαστε για την άμεσα διαφαινόμενη εξιχνίαση του εγκλήματος.

Κρίσιμη και αναγκαία όμως είναι και η ομόφωνη καταδίκη. Η χθεσινή πάνδημη ηθική αποδοκιμασία μπορεί και πρέπει να τροφοδοτήσει την πολιτική βούληση. Σε ένα οργανωμένο κράτος δικαίου το πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την τήρηση του νόμου έχουν οι Αρχές - αστυνομία και συντεταγμένη Πολιτεία με τους θεσμούς και τα όργανά της.

Η πλήρης χαρτογράφηση του προβλήματος και η εκπόνηση ενός σχεδίου με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι η λύση που απαιτείται μεσοπρόθεσμα. Πρέπει να καταστεί σαφής η σθεναρή και κάθετη βούληση της Πολιτείας για την ισχύ και την επιβολή των νόμων χωρίς εξαιρέσεις και η άμεση εφαρμογή τους.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει από καιρό αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε συμβολικό και κοινωνικό κυρίως επίπεδο με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και θα κάνουμε ό,τι επιπλέον χρειαστεί. Δημιουργούμε ένα πάρκο κατά της οπαδικής βίας. Είμαστε δίπλα σε όλες τις ομάδες της πόλης, αγωνιζόμαστε για τις υποδομές τους, τις επιτυχίες τους γιατί τις θέλουμε υγιείς, βιώσιμες οικονομικά και διοικητικά. Προσπαθούμε να ξαναφέρουμε στην πόλη μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις γιατί για εμάς ο αθλητισμός είναι γιορτή, είναι ευγενής άμιλλα, εξωστρέφεια για την πόλη και ευκαιρία για την πολύπλευρη ανάπτυξή της.

Επενδύουμε στον μαζικό αθλητισμό της γειτονιάς με την κατασκευή και συντήρηση γηπέδων σε όλον τον αστικό ιστό. Η Θεσσαλονίκη, όπως και καμία πόλη της πατρίδας μας, δεν υπήρξε στο παρελθόν και δεν θα γίνει αύριο ένα μουντό σκηνικό διάχυτης και γενικευμένης βίας. Είναι μια πόλη που αγαπά τον αθλητισμό, διψά για νίκες, έχει όμως στον πυρήνα της αξίες και αρχές. Η μεγάλη φίλαθλη κοινότητά της είμαι σίγουρος ότι θα δράσει συλλογικά και αποφασισμένα, θα απομονώσει και θα καταδείξει τους ενόχους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν βρίσκονται. Ας είναι η δολοφονία του νεαρού αυτού παιδιού το τελευταίο συμβάν που θα μας αφυπνίσει όλους.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ