Άρθρα

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Θέλουμε το κέντρο της πόλης να παραμείνει ζωντανό

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Θέλουμε το κέντρο της πόλης να παραμείνει ζωντανό
2022-03-28 11:18:41

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση και η μεγάλη διάρκεια της άλλαξε την τοπική οικονομία της άλλαξε και την εικόνα της πόλης. Εκεί που κυριαρχούσε παλαιότερα το λιανεμπόριο, μικρές βιοτεχνίες, επαγγελματίες, υπηρεσίες διαφόρων ειδών και μικρά καταστήματα σήμερα βλέπουμε να ανοίγουν -σχεδόν αποκλειστικά!- καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Περάσαμε βέβαια και μία δεκαετία όπου πολλά καταστήματα ήταν άδεια, ξενοίκιαστα για πολύ καιρό -εικόνα που επιβάρυνε την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης και συντελούσε στην υποβάθμιση του δημόσιου χώρου αλλά και στην κακή ψυχολογία της αγοράς. Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει να αντιστρέφεται όμως η πανδημία ήρθε ως αστάθμητος παράγοντας να φέρει νέες επιβαρύνσεις.

Ο προσανατολισμός όλων εκείνων που επιχειρούν είναι μία καθαρά δική τους επιλογή. Εάν στρέφονται προς την εστίαση, τα καφέ, τα take away είναι ελεύθεροι να το κάνουν καθώς σίγουρα θα βασίζονται σε κάποιο επιχειρηματικό πλάνο.

Εμείς όμως έχουμε έναν ευρύτερο στόχο -θέλουμε να επαναφέρουμε την χαμένη εμπορικότητα της πόλης και να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία της αγοράς της. Θέλουμε να επιστρέψει το λιανεμπόριο σε δρόμους που τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει. Θέλουμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση που είναι ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οικογένειας. Θέλουμε το κέντρο της πόλης να παραμείνει ζωντανό, με πολλές χρήσεις, με εύκολη πρόσβαση και κινητικότητα, με ασφάλεια, ανθρώπινο και φιλόξενο.

Με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης επιδιώκουμε να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία ετών. Ενδεικτικά αναφέρω:

* Προχωράμε σε αναπλάσεις γειτονιών. Νέα πεζοδρόμια, αστικός εξοπλισμός, νέος φωτισμός, ενίσχυση του πρασίνου σε περιοχές όλης της πόλης. Στα Δικαστήρια, στο Ιπποκράτειο, δίπλα από τον Ν.Σ.Σ Θεσσαλονίκης, στην Ε’ και στην Δ’ κοινότητα σε μεγάλη κλίμακα.

* Βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο και μεριμνούμε για νέες θέσεις στάθμευσης (νέα parking, απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων), συνεργαζόμαστε με τον ΟΑΣΘ. Επιπλέον όμως στηρίζουμε την μικροκινητικότητα δημιουργώντας δίκτυο ποδηλατοδρόμων με στόχο την βιώσιμη κινητικότητα.

* Μειώσαμε 30% περίπου τα δημοτικά τέλη για όλους και εισηγηθήκαμε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις 40% για κάθε νέα επιχείρηση και για 2 έτη από την έναρξή της.

* Υποβάλουμε πρόταση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για 10 εμπορικούς δρόμους της πόλης. Πρόκειται για τις οδούς 25ης Μαρτίου, Μπότσαρη, Παπάφη, Κλαυθμώνος, Ολύμπου, Κωλωνιάρη, Παναγίας Φανερωμένης, Ελευθερίας, Ελ. Βενιζέλου στην Τριανδρία και για την Εγνατία από το σιντριβάνι μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας. Στόχος μας η οικονομική ανασυγκρότηση, η εμπορική και αστική αναζωογόνηση των περιοχών με τη δημιουργία ενός δικτύου εμπορικών οδών. Ειδικά η Εγνατία Οδός είναι για εμάς ένας δρόμος ορόσημο - μία Εγνατία εμπορική, ζωντανή, όμορφη, φιλική στον πεζό θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σε όλη την πόλη.

* Υλοποιούμε το ΟPEN MALL στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σχέδιο που περιλαμβάνει έξυπνα συστήματα, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, βελτίωση των υποδομών με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση των τοπικών αγορών και οικονομιών και την ανάδειξη των επιλεγμένων περιοχών ως ελκυστικών προορισμών για κατοίκους και επισκέπτες.

* Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο Καπάνι και μαζί με τη νέα αγορά Μοδιάνο θα αναβιώσουν τις παλιές καλές ημέρες των παραδοσιακών αγορών τροφίμων στην πόλη με σύγχρονες όμως υποδομές και δυνατότητες.

* Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τα Επιμελητήρια και τον Εμπορικό Σύλλογο σε καθημερινή σχεδόν βάση με αποκορύφωμα τις Χριστουγεννιάτικες Γιορτές και θετικά αποτελέσματα.

Οι παρεμβάσεις αυτές αλλάζουν την εικόνα της πόλης και στηρίζουν την αγορά. Εξασφαλίζοντας σε κατοίκους και επισκέπτες εύκολη πρόσβαση με ΜΜΜ ή ΙΧ, αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον με λιγότερη ρύπανση, περισσότερο πράσινο, περισσότερο φωτισμό, καλύτερη καθαριότητα, με πάρκα και παιδικές χαρές για τα παιδιά, με αίσθημα ασφάλειας τότε αυτομάτως καθιστούμε το κέντρο της πόλης μια θελκτική επιλογή ευθέως ανταγωνιστική των εμπορικών κέντρων που βρίσκονται στις παρυφές ή εκτός αστικού ιστού. Παράλληλα βλέπουμε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό και στην εστίαση -ανοίγουν μεγάλα ξενοδοχεία 5 αστέρων, η κρουαζιέρα ενισχύεται, μεγάλες υποδομές δρομολογούνται. Όλα αυτά είναι ψήφος εμπιστοσύνης αλλά γεννούν νέες προκλήσεις στις οποίες απαντούμε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης.

 

πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ