Δημοσιεύματα

Τεράστιο ενδιαφέρον για τα ιστορικά ντοκουμέντα του Παύλου Μελά

Τεράστιο ενδιαφέρον για τα ιστορικά ντοκουμέντα του Παύλου Μελά
2022-03-31 21:31:42

Συγκίνηση και ρίγος κατέκλυσε την αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση του τόμου «Έθνους Αφύπνιση: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ».

Μέσα στον τόμο εμπεριέχεται για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας μια σπάνια συλλογή ιστορικών τεκμηρίων που περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό συλλυπητήριες επιστολές, τις οποίες έλαβαν οι οικογένειας Μελά και Δραγούμη, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Επίσης, δημοσιεύονται ψηφίσματα δήμων, κοινοτήτων, εταιρειών και πληθώρας συλλόγων του ελεύθερου, υπόδουλου και παροικιακού ελληνισμού των αρχών του 20ού αιώνα.

Η περιγραφή του Παύλου Μελά από την εγγονή του

Το αρχειακό υλικό παραχώρησε στο Μουσείο η εγγονή του Παύλου Μελά, κα Ναταλία Ιωαννίδη η οποία μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για την προσπάθεια που κατέβαλε, προκειμένου να βγουν στο φως της δημοσιότητας οι συγκεκριμένες επιστολές.

«Ολόκληρο το αρχείο ήταν φυλαγμένο με πολύ σεβασμό. Στόχος ήταν να περάσει αρκετός καιρός, ώστε να μην υπάρχει κανένα στοιχείο μελοδραματισμού, αλλά μόνο συγκίνησης. Πέρασαν ακριβώς 114 χρόνια και βρισκόμαστε στο 2018. Νομίζω ότι ήταν πάλι Μάρτιος, απόγευμα, όπου είχε έρθει στο σπίτι μου στην Κηφισιά, ο φίλος και συνάδελφος, Βασίλης Νικόλτσιος με την Σταυρούλα Μαυρογένη που δεν γνωριζόμασταν μέχρι τότε. Εκείνη την ημέρα αποφασίσαμε ότι το είχε έρθει η ώρα αυτό το υλικό να φανερωθεί. Οι τρεις μας το διατρέξαμε, το επεξεργαστήκαμε με πολύ συγκίνηση και σεβασμό, το καταγράψαμε, υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής και το ίδιο βράδυ έφυγε το υλικό για τη Μακεδονία».

Τί είπαν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Κυβέρνησης και ο Επίτιμος Αρχηγός Στρατού της χώρας
Έπειτα, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος λόγω έκτακτου περιστατικού δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην παρουσίαση.

«Δυστυχώς ένα έκτακτο περιστατικό που προέκυψε, δεν με άφησε να βρεθώ μαζί σας στη Θεσσαλονίκη. Το Μακεδονικό ζήτημα αφορούσε αυτούς που γνώριζαν την υπόθεση. Δεν ήταν όμως κάτι που ακουμπούσε την ευρύτερη κοινωνία. Ωστόσο, ο Παύλος Μέλας κατάφερε να αγγίξει όλους εκείνους που δεν πίστευαν. Ο Παύλος Μελάς επέλεξε να σκοτωθεί για τον Ελληνισμό στην Μακεδονία, αφήνοντας πίσω του γυναίκα και δυο παιδιά, ενώ θα μπορούσε να καθίσει στην Αθήνα. Η θυσία του Παύλου Μελά, είναι το γεγονός που αφυπνίζει την ελληνική γνώμη ό,τι κάτι σοβαρό διακυβεύεται στην Μακεδονία εκείνη την εποχή» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Επίτιμος Αρχηγός Στρατού, τ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας , Αλκιβιάδης Στεφανής που με πρωτοβουλία του υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε η έκδοση του τόμου.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτούς τους ανθρώπους και χρέος δικό μας είναι να τους τιμάμε και να μιλάμε γι’ αυτούς στους νεότερους. Επίσης, τίποτα από αυτά που συζητάμε σήμερα, δεν θα γίνονταν, αν δεν υπήρχε η κυρία Ναταλία Ιωαννίδη και ο κύριος Άκης Θεοδωρίδης. Η Ναταλία, η οποία μετά από αρκετή σκέψη αποφάσισε ότι το σπίτι του Παύλου Μελά θα παραμείνει στην κατοχή της και δεν θα το πουλήσει. Έπειτα, το δώρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Σχολή Ευελπίδων και βεβαίως να δώσει τις επιστολές τις γιαγιάς της να εκδοθούν. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δυο άνθρωποι, σήμερα δεν θα βρισκόμασταν εδώ. Δυο άνθρωποι με απίστευτη ενεργητικότητα , με εξαιρετικά νέες και καινοτόμες ιδέες δημιούργησαν κάτι εξαιρετικό. Από τον Παύλο Μελά μπορούμε να διδαχθούμε μόνο αγάπη για την πατρίδα και περηφάνεια» ανέφερε ο κ. Αλκιβιάδης».

Το «παρών» έδωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τονίζοντας πως το σημερινό έργο δεν έρχεται απλά να προσθέσει μια ακόμη σελίδα στα ντοκουμέντα και στα στοιχεία της ιστορίας, αλλά κυρίως έρχεται να μας δείξει πως η Ελλάδα και οι Έλληνες κάτω από δύσκολες συνθήκες όταν είναι ενωμένοι και έχουν όραμα καταφέρνουν τα πάντα.

Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης , Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για τα σημερινά γενέθλια του Μακεδονομάχου Ήρωα και ότι συνέβαλε καθοριστικά για να είναι η Μακεδονία Ελληνική. «Καταρχάς, σήμερα πρέπει να μνημονεύσουμε πως είναι η γενέθλιως μέρα του Παύλου Μελά. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, πρέπει να θυμόμαστε όλους αυτούς που συνέβαλαν, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία μας… να είναι Ελληνική, να είναι Ελεύθερη και να Ευημερεί. Έτσι, κάθε προσπάθεια που γίνεται, όπως η σημερινή παρουσίαση, αυτού του εξαιρετικού τόμου είναι μια συμβολή ακριβώς σε αυτή τη μνήμη, σε αυτή την τιμή, αυτού του σπουδαίου Έλληνα, που ουσιαστικά έφερε το Μακεδονικό Ζήτημα, τον Μακεδονικό Αγώνα για να ενταχθεί και η Θεσσαλονίκη μας, στον Εθνικό κορμό της χώρας».

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου πρόσθεσε πως ο Παύλος Μέλας μπορεί να άφησε τη ζωή του, ωστόσο δεν άφησε την ψυχή του, με αποτέλεσμα από εκεί να ξεκινήσει η επανάσταση και να «είμαστε όλοι εμείς, σήμερα… Ελεύθεροι».

* Το κόστος της έκδοσης ανέλαβε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ΚΥΚΛΩΨ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Βασίλης Γ. Γάκης, Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΙΜΜΑ

ΟΜΙΛΙΕΣ

Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής

Αλκιβιάδης Στεφανής, Επίτιμος Αρχηγός Στρατού, τ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ

Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ)

Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΙΜΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Γιάννης Κεσσόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Εταιρείας Θεάματος, Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)

 

πηγή: grtimes.gr

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ