Δημοσιεύματα

Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη έχει βάλει το στοίχημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας

Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη έχει βάλει το στοίχημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας
2022-10-05 09:02:56

«Η Θεσσαλονίκη έχει βάλει το στοίχημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, συμμετέχοντας σήμερα (02/10) το μεσημέρι στο Voltaro, τη μεγάλη πράσινη γιορτή για την ηλεκτροκίνηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή της Θεσσαλονίκης από την Κομισιόν, ώστε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030. «Η Θεσσαλονίκη θα είναι μια βιώσιμη πόλη», είναι η δέσμευση την οποία ανέλαβε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Κάθε μέρα είναι και μια μέρα αγώνα και μια μέρα επιτυχίας. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι όμοροι δήμοι, οι φορείς της πόλης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζέρβας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε πρόταση για την ένταξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στο city club του Ευρωπαϊκού Κόμβου Καινοτομίας στον τομέα της αστικής κινητικότητας ΕΙΤ Urban Mobility.
Εξάλλου, μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΜΑΘ/ΑΟΤΑ και σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ έχουν ήδη υπάρξει χρηματοδοτήσεις για την εισαγωγή καινοτόμων λύσεων βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη. Μία από αυτές είναι ο πρώτος σταθμός ασύρματης, ηλιακής φόρτισης πατινιών που εγκαταστάθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και το EIT Urban Mobility.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εκπονήσει Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ), το οποίο περιλαμβάνει κοστολογημένα έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μετακινήσεων, ενώ δημιουργεί υποδομές για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου και την ενίσχυση της μικροκινητικότητας. Ήδη προετοιμάζεται κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν τη μικροκινητικότητα και τη χρήση των ποδηλάτων και των πατινιών.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενισχύει τον στόλο του με ηλεκτροκίνητα οχήματα και είναι ο πρώτος δήμος σε όλη τη χώρα που ολοκλήρωσε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).

πηγή: grtimes.gr


Video

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ