Άρθρα

Η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στον κόσμο

Η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στον κόσμο
2022-10-22 14:44:29

Πανδημία, εκλογικό σύστημα, ενεργειακή κρίση - τρία εμπόδια που ναρκοθέτησαν κάθε δημοτική αρχή την περίοδο που βιώνουμε, αλλά επιτάχυναν και σημαντικές αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά, τα υπερβήκαμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γειτονιά στην πόλη χωρίς εργοτάξιο ή χωρίς προγραμματισμένες παρεμβάσεις.

Έχουμε διπλασιάσει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και το πραγματικό έργο είναι ήδη πολλαπλάσιο του παρελθόντος. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνουμε νέα ταυτότητα σε δέκα εμπορικούς δρόμους - η περίφημη αγορά και η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης θα πάρουν ξανά ζωή, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, που πολλοί δρόμοι ερήμωσαν. Έργα σημαντικά για την καθημερινότητα και την οικονομία της πόλης, σε μεγάλες κλίμακες εκατοντάδων στρεμμάτων.

Παράλληλα στηρίξαμε κοινωνία και οικονομία μειώνοντας τα δημοτικά τέλη 30% - μία από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά - και ταυτόχρονα αναβαθμίσαμε τον τομέα της καθαριότητας με νέα οχήματα και υπόγειους κάδους. Στηρίξαμε τον ΟΑΣΘ όταν καρκινοβατούσε και προσφέραμε 49 οχήματα στον οργανισμό. Δημιουργούμε ελεύθερους χώρους στάθμευσης και προχωράμε στη διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου, ένα έργο που θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα σε όλη την πόλη, ενώ βελτιώσαμε αισθητά το οδικό δίκτυο με ασφαλτοστρώσεις σε περισσότερους από 100 δρόμους.

Η πόλη του 2022 είναι σε όλους τους τομείς καλύτερη από αυτή του 2019 και αυτό βασίζεται σε στοιχεία και αριθμούς. Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις 160 εκατ. ευρώ από όλες τις διαθέσιμες πηγές και υλοποιούμε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα με τελικό προορισμό τη smart city. Επόμενος στόχος - και λόγω ενεργειακής κρίσης - είναι ο ενεργειακός μετασχηματισμός για να μετατρέψουμε τον Δήμο από μεγάλο καταναλωτή ενέργειας σε παραγωγό, πέραν των αυτονόητων παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση.

Η ψήφος εμπιστοσύνης μεγάλων εταιρειών που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη ως έδρα αλλά και σειρά διακρίσεων και επιτυχιών πιστοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως οι τροχοί της μετεξέλιξης της πόλης έχουν μπει σε κίνηση. Pfizer, CISCO, Deloitte, Deutsche Telekom, Accenture, Chubb Insurance - επενδυτικοί κολοσσοί - επιλέγουν Θεσσαλονίκη.

Το περιοδικό TIME μας συμπεριέλαβε στους 50 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο, η Unesco αναγνώρισε τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα της γαστρονομίας και την ενέταξε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεών της, μεγάλος διεθνής φορέας την κατέταξε τρίτη καλύτερη πόλη παγκοσμίως για τους ψηφιακούς νομάδες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς επέλεξε στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Παράλληλα κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού, ανοίγουν νέα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και η κρουαζιέρα εκτινάχθηκε.

Το σχέδιό μας για τη Θεσσαλονίκη του 2030 υλοποιείται βήμα βήμα και περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οκτώ μεγάλα έργα - ανάπλαση της Αριστοτέλους, ντεκ παλιάς παραλίας, Μουσείο Ολοκαυτώματος, πάρκο Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας, Στάβλοι Παπάφη, «Πάρκο για όλους» στην Τούμπα, πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία, ανάπλαση Πλατείας Διοικητηρίου, αλλάζουν το τοπίο. Είναι παρεμβάσεις, με τις οποίες η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Ως μια πόλη ζωντανή, προοδευτική, με το βλέμμα της στραμμένο προς τη Δύση. Ένας τόπος που απέδρασε από τα φαντάσματα των Βαλκανίων και πια στοχεύει να συγκρίνεται με τις μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο, ο δικός μας στόχος για τη Θεσσαλονίκη του 2030.

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ