Άρθρα

Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης σε πρώτο πλάνο

Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης σε πρώτο πλάνο
2023-07-01 10:56:01

Άρθρο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα

Οι εθνικές εκλογές είναι πίσω μας. Η χώρα έχει μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή εντολή να προχωρήσει στον δρόμο που χάραξε. Κλείνει με αυτόν τον τρόπο μια μακρά προεκλογική περίοδος και ανοίγεται μπροστά μας μια νέα, με συγκεκριμένες προοπτικές, δυνατότητες αλλά και προκλήσεις. Η χώρα βγαίνει από μια δύσκολη περίοδο πολλαπλών – κυρίως εξωτερικών – κρίσεων, έχοντας πιο πίσω της την υπερδεκαετή οικονομική κρίση γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες για το άμεσο μέλλον.

Είναι η στιγμή τώρα να μιλήσουμε για πολλά ζητήματα, να θέσουμε εκ νέου την ατζέντα και να διεκδικήσουμε λύσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά, η πόλη έκανε βήματα, έθεσε τις βάσεις για ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα βασισμένο στις υποδομές και τις επενδύσεις. Το κυριότερο όλων όμως είναι πως διαμόρφωσε μια συγκεκριμένη ατζέντα με χρονοδιαγράμματα, εξασφαλισμένους πόρους και απτά θετικά αποτελέσματα. Όλες οι βαθμίδες της Πολιτείας αλλά και οι περισσότεροι κοινωνικοί φορείς κατανοούν και ομονοούν στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει.

Στη Θεσσαλονίκη θα ήταν ψέμα να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Προβλήματα που είτε είναι χρόνιες δομικές παθογένειες είτε είναι νέες προκλήσεις λόγω της βεβαιωμένης αναντιστοιχίας υποδομών και οικονομικής πραγματικότητας – σε κάθε περίπτωση πρέπει να λυθούν. Η άνοδος του τουρισμού, οι επενδύσεις στο real estate, η αύξηση της κατανάλωσης, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες και η συνεπακόλουθη αυξημένη επιχειρηματική κίνηση δημιουργούν θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα όμως παράλληλα φέρνουν και κάποιες νέες επιβαρύνσεις (ιδιαίτερα στην κυκλοφορία και στη διαχείριση απορριμμάτων). Τα προβλήματα της πόλης θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και προβλήματα της ανάπτυξης.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν συνιστά γόρδιο δεσμό. Λύσεις υπάρχουν και περνούν μέσα από την κινητοποίηση και τις συνέργειες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε αυτήν την υπόθεση θα έχει και πάλι κεντρικό ρόλο – όπως κάναμε από το 2019. Δεν μένουμε προσανατολισμένοι στις με τη στενή έννοια αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης αλλά αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το πλαίσιο έχω προγραμματίσει σειρά επαφών με κάθε νέο υπουργό στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάρχουν θέματα της πόλης. Έχω έναν φάκελο για τον κάθε έναν, με συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Στην κορωνίδα αυτών βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Ο ΟΑΣΘ βελτιώθηκε – συμβάλαμε εμπράκτως – αλλά η κατάσταση απέχει αρκετά από το να αξιολογηθεί ως ικανοποιητική. Νέα οχήματα και νέοι οδηγοί είναι το απολύτως απαραίτητο βήμα. Από εκεί και πέρα, η αξιοποίηση του κτιριακού βιομηχανικού αποθέματος με κεντρική θέση αυτή της ΥΦΑΝΕΤ είναι στις δικές μας προτεραιότητες, όπως επίσης και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων στην κυκλοφορία κατά την κατασκευή του fly over. Ειδικότερα για το κυκλοφοριακό απαιτούμε την ενίσχυση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης με περισσότερους τροχονόμους ως μια ελάχιστη προσωρινή βελτιωτική παρέμβαση μέχρις ότου ολοκληρωθεί το Μετρό και αναταχθεί ο ΟΑΣΘ. Διεκδικούμε την παραχώρηση των ακινήτων (οικοπέδων) της Νέας Παραλίας από την ΕΤΑΔ. Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε τρία μεγάλα project της Θεσσαλονίκης – Μουσείο Ολοκαυτώματος, νέα Τούμπα και ανάπλαση της ΔΕΘ – που πρέπει να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς. Ό,τι μας έχει ζητηθεί για αυτά, εμείς το πράξαμε. Διεκδικούμε επιτάχυνση των διαδικασιών και άρση πιθανών εμποδίων γιατί για εμάς είναι έργα κομβικής σημασίας.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον καθώς τα προηγούμενα χρόνια εγκαθιδρύσαμε διαύλους όχι απλά επικοινωνίας, αλλά διευρυμένης συναντίληψης με την Ελληνική Κυβέρνηση. Σήμερα όμως ορίζουμε εκ νέου άμεσες προτεραιότητες και διατυπώνουμε μια σειρά νέων διεκδικήσεων. Η Θεσσαλονίκη είναι πάνω από όλα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 1-7-2023)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ