Συνεντεύξεις

Ανακρίνοντας τον υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα

Ανακρίνοντας τον υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα
2023-09-18 17:17:36

Η parallaxi απηύθυνε σε πέντε υποψηφίους δημάρχους του δήμου Θεσσαλονίκης τις ίδιες ακριβώς κρίσιμες ερωτήσεις με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο λόγος στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

-Τι θα κάνετε με το άλυτο θέμα των σκουπιδιών της πόλης;

Σχετικά με την καθαριότητα υπάρχουν περίοδοι που είναι καλή η εικόνα και περίοδοι που επιβαρύνεται. Έχει αξία να γίνει αντιληπτό ότι η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και η κινητικότητα της πόλης σημαίνει κατανάλωση, σημαίνει αύξηση των κατασκευών, των ανακαινίσεων, σημαίνει άνοιγμα πολλών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχείων, σημαίνει εν τέλει περισσότερα απορρίμματα.

Εμείς επενδύσαμε στο στόλο οχημάτων παίρνοντας 83 και αναμένουμε αλλά 23 μέσα στο 2024 και προγραμματίζουμε την προμήθεια άλλων 74. Είμαστε αυτοί που τοποθετήσαμε τα πρώτα 59 συστήματα υπόγειων κάδων μετά από μια δεκαετή περιπέτεια και πάμε για άλλα 200 σε όλη την πόλη. Προσλαμβάνουμε επιπλέον προσωπικό, αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας και ορίζουμε το 2024 έτος ορόσημο για την ανάταξη της καθαριότητας. Αυτό δεν είναι απλά μια προσωπική δέσμευση – είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη.

-Έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε το ζήτημα της ανομίας που επικρατεί στο δημόσιο χώρο της πόλης; (εστίαση, κατάληψη πεζοδρομίων, ηχορύπανση, παράνομες κατασκευές, παράνομο παρκάρισμα στα πεζοδρόμια) και αν ναι πως;

Η Θεσσαλονίκη είναι μονοκεντρική πόλη, με μητροπολιτικές λειτουργίες, πεπερασμένο χώρο που δέχεται όπως είναι φυσικό πολλές πιέσεις. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνον υποδομές, αναπλάσεις και κανόνες.

Και τα τρία αυτά τα έχουμε προχωρήσει όσο καμία άλλη δημοτική αρχή στο παρελθόν. Τρέχουμε το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών με 4 επιμέρους κατασκευαστικά προγράμματα – άρα πεζοδρόμια, αναπλάσεις, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός ως στοιχεία της αστικής και εμπορικής αναζωογόνησης είναι σε πρώτο πλάνο.

Η δημοτική μας αστυνομία είναι η πιο αποτελεσματική στη χώρα με στοιχεία – τώρα ενισχύεται και υπερδιπλασιάζει τη δύναμή της μετά από δικό μας αίτημα.

Είχαμε υποχρέωση να στηρίξουμε κατά την πανδημία την εστίαση και το κάναμε. Ψηφίσαμε νέα κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα ώστε οι κανόνες του «παιχνιδιού» να είναι δίκαιοι για όλους και αυτούς τηρούμε.

Με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που θα αναβαθμίσουν την κινητικότητα η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο.

-Η Θεσσαλονίκη είναι το θέατρο διαρκών υποσχέσεων που δεν υλοποιούνται. Πώς θα διεκδικήσετε την ισότιμη αντιμετώπιση της από την Αθήνα;

Έχει αξία να εντοπίζει κανείς τις διαφοροποιήσεις και να τις αναδεικνύει και όχι να αναμασά τα ίδια και τα ίδια για δεκαετίες. Η Θεσσαλονίκη πράγματι δέχθηκε κατά το παρελθόν πολλές υποσχέσεις που έμειναν κενό γράμμα όμως αυτή η πραγματικότητα αλλάζει. Αλλάζει όμως με νέες συνταγές και νέες προσεγγίσεις – όχι με λαϊκισμούς και θεατρινισμούς. Η «Αθήνα», όταν πηγαίνεις με σχέδιο, με ωριμότητα, με ρεαλισμό και έχεις αξιοπιστία, ανταποκρίνεται.

Έτσι εξασφαλίσαμε περισσότερα από 200 εκ ευρώ. Έτσι εντάξαμε έργα σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι φέραμε τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης στο επίκεντρο – βλέπε μετρό, ΟΑΣΘ, ασφάλεια, αξιοποίηση κτιριακού βιομηχανικού αποθέματος.

Λιγότερες φωνές και θεατρινισμοί – περισσότερη δουλειά. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα πουλήσουν προεκλογικά το αντίθετο. Ας κρίνουν οι Θεσσαλονικείς.

-Ποιο θα είναι συμβολικά το πρώτο μέτρο που θα πάρετε ως δήμαρχος;

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι πολιτική είναι η διαχείριση των συμβολισμών, έχοντας 4 χρόνια θητείας πίσω μου, δεν θα μιλήσω για αυτούς αλλά για την ουσία.

Και η ουσία περιλαμβάνεται στις λέξεις συνέχεια, υλοποίηση, ολοκλήρωση του σχεδίου. Η πόλη με πολύ κόπο και προσπάθεια έχει πλέον ατζέντα, έχει μπροστά της πολλά έργα που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται και εμείς έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μέλλον.

Για εμάς όραμα είναι η υλοποίηση των οραμάτων, η υπέρβαση της ακινησίας. Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες, όχι άλλη ακινησία, όχι άλλη ματαίωση – ενδεδυμένες μάλιστα με τον μανδύα της αέναης δήθεν διαβούλευσης. «Εδώ και τώρα» – για να χρησιμοποιήσω αν θέλετε και εγώ συμβολικά ένα πολιτικό σύνθημα.

 

πηγή: parallaximag.gr

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ