Δήμος Θεσσαλονίκης

Προσφώνηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου

Προσφώνηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου
2023-11-26 09:53:42

«Γίνατε δικοί μας μιμητές και του Κυρίου, καθώς δεχθήκατε το Ευαγγέλιο -μέσα στις θλίψεις των διωγμών- με χαρά, την οποία γεννά το Άγιο Πνεύμα. Με τέτοιον τρόπον μάλιστα, ώστε γίνατε παράδειγμα σε όλους τους πιστούς της Μακεδονίας και της Αχαΐας».

Παναγιώτατε,
Με αυτά τα επαινετικά λόγια απευθύνεται ο Απόστολος Παύλος στους πρώτους Θεσσαλονικείς Χριστιανούς, που άνοιξαν διάπλατα την καρδιά τους και τοποθέτησαν μέσα της τον Χριστό και ανταποκρίθηκαν με χαρά στο ευαγγελικό κάλεσμα.
Έκτοτε και μέσα στους αιώνες, εκείνη η μικρή στον αριθμό, αλλά μεγάλη στην πίστη χριστιανική κοινότητα, η ιστορική Αποστολική Εκκλησία των Θεσσαλονικέων, πλήθυνε και άκμαζε. Ο σπόρος βλάστησε και άνθισε. Έγινε δέντρο πανύψηλο, ευσκιόφυλλο αλλά και καρποφόρο. Για αυτό η Θεσσαλονίκη και η Εκκλησία της διακρίνεται ως Αγιότοκος!
Γιατί έχει καύχημα στην οικουμένη:
-             τους Μάρτυρές της, με πρώτο τον Μεγαλομάρτυρα και σωσίπολη Δημήτριο
-             τους Ισαποστόλους της, όπως οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος
-             τους Μεγάλους Πατέρες της, όπως ο συμπολιούχος Γρηγόριος ο Παλαμάς
-             τους λόγιους και θεόπνευστους συγγραφείς της, όπως ο Ευστάθιος
-             τους Νεομάρτυρές της, που στα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της πίστης
-             τα ιερά παλλάδιά της: οι ιστορικές βασιλικές της, οι πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες της, τα μοναστήρια, τα προσκυνήματα και τα αγιάσματά της.

Γιατί έχει τα πλήθη των πιστών της, που, όπως εκείνοι οι πρώτοι και λίγοι Χριστιανοί, με αμίμητη ευαγγελική χαρά εδώ και περίπου 2.000 χρόνια έμειναν αμετάθετοι στην πίστη «σεμνότατα», όπως γράφει ο αλεξανδρινός ποιητής, και δίνουν αδιάψευστα τη χριστιανική μαρτυρία στον κόσμο, σε πείσμα των διωγμών και των πειρασμών, των αιχμαλωσιών και των αλώσεων, των κακουχιών και των δοκιμασιών, όλων αυτών που πέρασε και έζησε αυτή η σπουδαία πόλη.
Αυτή η χριστιανική κοινότητα σάς υποδέχεται σήμερα, Παναγιώτατε, που σκιρτά με χαρά και αγαλλίαση για τον νέο Επίσκοπό της. Ο κλήρος, οι πιστοί και οι αμέτρητοι Άγιοί της, οι φημισμένοι αλλά και οι άγνωστοι που συνευφραίνονται μαζί της.
Αυτή την Αποστολική Εκκλησία σάς εμπιστεύθηκε ο Θεός να ποιμάνετε, που προσδοκά στην πνευματική σας καθοδήγηση, στην ποιμαντική σας εγρήγορση, στην επισκοπική σας ευθύνη.

Παναγιώτατε,
Το πηδάλιο αυτής της ιστορικής κιβωτού πιάνετε σήμερα στα άξια χέρια σας. Τα νερά δεν είναι πάντα απάνεμα και οι κλύδωνες ενίοτε μεγάλοι. Αχείμαστο λιμάνι να είναι πάντα η πατρική σας αγκαλιά. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, ως δήμαρχος αυτής της πόλης αλλά και ως απλός πιστός, ο Τριαδικός Θεός να σας χαριτώνει και να σας ενδυναμώνει:
-να σταθείτε Άξιος των Άγιων και των σπουδαίων προκατόχων σας
-να σταθείτε Άξιος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων.
Το έργο σας σε αυτή την ιστορική Μητρόπολη να είναι θεοφιλές. Και η ποιμαντορία σας «φιλόθεη», όπως και το όνομά σας δηλοί.
Άξιος!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ