Τα δανεικά είναι που έφεραν τη χώρα και την πόλη μας σ’ αυτό το χάλι

Του Κωνσταντίνου Ζέρβα στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκης Δρώμενα"
Ιούλιος του 2009: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνάπτει δάνειο 19,5 εκατομ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς. Ο τότε Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος υπερασπιζόμενος την αναγκαιότητα του δανείου και τη φερεγγυότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης δηλώνει στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ρευστότητα, είναι ο λιγότερο χρεωμένος Δήμος στην Ελλάδα και δίνει σε αποπληρωμές δανείων λιγότερο από το 1% του ετήσιου προϋπολογισμού του. Γι αυτό και διάφοροι τραπεζικοί οργανισμοί παρακαλούν για να μας δώσουν δάνεια». Σκοπός εκείνου του δανείου (και αρκετών άλλων που προηγήθηκαν) ήταν «προμήθειες, εργασίες, και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις».
Στην ίδια συνεδρίαση ο Ανδρέας Κουράκης μέλος της «Πρωτοβουλίας» του Γ. Μπουτάρη (ως αντιπολίτευση τότε) δηλώνει πως: «...έχει σημασία και είναι σοβαρή αυτή η συνεδρίαση ξέρετε γιατί; Γιατί αυτή θα συνοδεύει το Δ.Σ. και μετά από εσάς. Για 10 χρόνια. Και θα την κουβαλάμε όλοι. Θα την κουβαλάν και οι Θεσσαλονικείς. Και σ΄ αυτό έχετε μεγάλη ευθύνη όλοι... Εμείς πάντως δεν σας εμπιστευόμαστε, και για την διαδικασία που ακολουθήσατε και για την ουσία του δανείου και για όλη την πορεία την οποία έχετε εδώ πέρα τα τελευταία 2,5 χρόνια, και προφανώς το καταψηφίζουμε και τη διαδικασία και την ουσία που αφορά το δάνειο.»
Το ημερολόγιο πια δείχνει 28 Φεβρουαρίου του 2017, ο Γιάννης Μπουτάρης εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για δάνειο 20 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία με άλλους πρωταγωνιστές.
Αρχικά είχε ζητηθεί δάνειο ύψους 37,5 εκατομμυρίων ευρώ για έργα συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με το νόμο δάνεια άνω των 20 εκατομμυρίων που συνάπτει ένας Δήμος χρειάζονται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφού αυτή δεν εξασφαλίσθηκε στην πορεία το ύψος του δανείου κατέβηκε περίπου στο μισό.
Το εν λόγω δάνειο έχει ομολογουμένως καλούς όρους: σταθερό επιτόκιο 3%, περίοδο αποπληρωμής 25 χρόνια, και περίοδο χάριτος 6 χρόνια. Οι Θεσσαλονικείς όμως θα αποπληρώνουν το δάνειο μέχρι το 2042!
Μια που μιλάμε όμως για δάνεια θυμάστε με τι όρους δανειζόμασταν ως χώρα στα μέσα της «χρυσής» δεκαετίας του 2000; Με επιτόκια της τάξης των 4-4,5 %. Πολύ κοντά σ’ αυτό που συζητάμε σήμερα. Κάποια στιγμή όμως ήρθε ο λογαριασμός. Και μας έφερε σήμερα σ’ αυτά τα χάλια!
Στα προτεινόμενα έργα της διοίκησης Μπουτάρη κανένα δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Κανένα από τα έργα αυτά δεν δημιουργεί μόνιμες θέσεις απασχόλησης, η ανταπαδοτικότητα τους είναι ελάχιστη.
Το προτεινόμενο πλάνο αφορά 14 έργα σε μια γκάμα από αναπλάσεις πάρκων και δρόμων, υπόγειους κάδους μέχρι ανέγερση κτιρίων. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά έχουν εξαιρετικά χαμηλό βαθμό ωριμότητας. Θεωρώ την υλοποίηση τους αβέβαιη. Πλην της εκπόνησης νέων μελετών. Και άλλες μελέτες λοιπόν!
Δεν έχουν επίσης ληφθεί υπόψιν τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν από το Δήμο για απαλλοτριώσεις, οι οποίες σταδιακά τελεσιδικούν καθώς επίσης και για θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το Δήμο.
Για το δάνειο αυτό προβλέπονται εγγυήσεις του Δημοσίου. Το κράτος προφανώς θα διεκδικήσει στο μέλλον τα χρήματα που ο Δήμος πιθανόν να μην είναι σε θέση να καταβάλλει στον ευρωπαϊκό φορέα.
Όλα τα παραπάνω ήταν αντικείμενο προβληματισμού και κριτικής από πολλούς συναδέλφους. Της αντιπολίτευσης αλλά ΚΑΙ της συμπολίτευσης. Οχι μόνο από εμένα. Το ζήτημα είναι τι αλλάζει σήμερα; Μήπως ότι τα 50 εκατομμύρια του δανείου έγιναν 20; Τελικά χρειαζόμαστε λιγότερα έργα ή μικρότερη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Θλίβομαι που η σημερινή διοίκηση χρησιμοποιεί λογικές αλλά και μεθοδεύσεις της προηγούμενης διοίκησης, τα λάθη της οποίας πληρώνουμε σήμερα.
Θα αντιπρότεινα τον άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση σημαντικών έργων, που θ’ αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο και κυρίως την ποιότητα της ζωής της πόλης μας. Την εξεύρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και τους υπόλοιπους Δήμους του αστικού συγκροτήματος σε κοινά projects στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-20. Υπάρχουν περίπου 950 εκατομ. ευρώ εκεί που μας περιμένουν. Χωρίς να χρειασθεί να καταβάλλουμε ούτε 1 ευρώ!
Πριν μερικά χρόνια πήραμε μαζί την «πρωτοβουλία». Σήμερα δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας». Ψηφίζοντας αυτό το δάνειο κάνουμε τα ίδια λάθη με το παρελθόν. Αυτά που έφεραν το Δήμο και ολόκληρη την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται.
Πρέπει να διαμορφώσουμε μια ατζέντα υλοποιήσιμων έργων που έχει πραγματικά ανάγκη η πόλη. Ο ρόλος μου ήταν και θα είναι να προτείνω, να προσφέρω και να συμμετέχω. Στη λογική μιας καλύτερης αλλά και βιώσιμης πόλης!
-Μας είπαν:
- για τη διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας, προϋπολογισμού 5 εκατομ. ευρώ. Σήμερα λειτουργεί ως parking έχοντας 240 μόνιμες θέσεις που εξυπηρετούν 1200 με 1500 αυτοκίνητα ημερησίως. Φέρνει έσοδα 1,2 εκατομ. Ευρώ το χρόνο.
- Το οικονομικό και κυκλοφοριακό του ισοδύναμο στην περίπτωση της κατάργησης του είναι ανύπαρκτο.
- για επέκταση της παλιάς παραλίας με την κατασκευή ενός ξύλινου deck προϋπολογισμού 3 εκατομ. ευρώ. Χωρίς καμιά προεργασία, καμία ωριμότητα σε μελέτες και αδειοδοτήσεις.
- για την επέκταση της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή έως τη Λεωφ. Νίκης προϋπολογισμού 2,5 εκατομ. ευρώ. Μία λύση χωρίς καλή αποδοχή και χρήσεις. Απαιτείται πρόσθετη κυκλοφοριακή μελέτη, πράγμα που θα επιβαρύνει χρονικά την υλοποίηση του έργου
- για μελέτη - αναπλάσεις - κατασκευή 6 σχολικών συγκροτημάτων συνολικού προϋπολογισμού 18,61 εκατομ. ευρώ
+Προτείνω:
- τη διαμόρφωση ενός πάρκου 200 τουλάχιστον στρεμμάτων στην ανατολική πύλη της πόλης στην περιοχή της Νέας Ελβετίας, που σήμερα αποτελεί μια αναξιοποίητη αλάνα
- Tη διαμόρφωση της πλατείας Διοικητηρίου που έχει παραμείνει ένα παρατημένο αρχαιολογικό κουφάρι για αρκετά χρόνια.
- Την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Νίκης με την επέκταση της κατά 20 μέτρα κάτι που θα ελάφρυνε εξαιρετικά την κυκλοφορία και θα απέδιδε την επιθυμητή της χρήση για πεζούς και ποδήλατα.
- τη σχεδίαση και κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων σ’ όλη την πόλη
- Την ένταξη της κατασκευής των σχολικών κτιρίων στον προϋπολογισμό του κρατικού οργανισμού ΚΤΥΠ ΑΕ (κτιριακές υποδομές) που θα απορροφήσει ένα κονδύλι 400 εκατομμυρίων από την ΕΤΕπ γι αυτό το λόγο. Με προϋπόθεση τη μελετητική ωρίμανση των έργων.
- Την επαναλειτουργία των λουτρών της Θέρμης και την αξιοποίηση της έκτασης τους με την κατασκευή Φυτωρίων
- Την ενεργειακή αυτονομία του κολυμβητηρίου της Τούμπας με την εγκατάσταση συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας






